Magisk kladdkaka med chokladpannacotta

Magisk kladdkaka med chokladpannacotta
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Magisk kladdkaka med chokladpannacotta

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här magiska kladdkakan med chokladpannacotta, flingsalt, grädde och kanderade nötter är en riktig fest för smaklökarna!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kladdkaka

  • 100 g smör, smält
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk flingsalt
  • ev 100 g mörk choklad 70 % (kan uteslutas)

Pannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 200 g mjölkchoklad, hackad
  • 1 tsk flingsalt (smaka av, det ska finnas en lätt salt underton)

Servering

  • vispgrädde, lättvispad
  • blandade nötter, kanderade (eller mandlar)
  • florsocker
  • färska örter (t.ex. mynta)
  • choklad

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en mellanstor kastrull, ta av från värmen och låt svalna.
  3. Tillsätt strösocker i kastrullen och rör snabbt ihop med en handvisp.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör om mellan varje.
  5. Blanda mjöl, kakao och flingsalt i en separat skål med en gaffel så att allt blandas.
  6. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och rör om.
  7. Grovhacka chokladen (kan uteslutas) och rör ner bitarna i smeten.
  8. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 cm i diameter. Smöra kanterna med smör och klä även in kanterna med bakplåtspapper.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter.
  11. Kakan ska fortfarande vara lite lös och dallrig i mitten när du tar ut den.
  12. Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in den i kylen så att den stelnar helt.

Pannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Koka upp grädde och socker, ta sedan av kastrullen från värmen.
  3. Hacka mjölkchokladen och rör ner den i den varma grädden tills den har smält helt.
  4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma chokladgrädden tills de lösts upp helt.
  5. Smaka av med flingsalt tills pannacottan får en diskret salt underton som balanserar sötman.
  6. Låt pannacottan svalna tills den är ljummen, nära rumstempererad men inte kall.
  7. Häll pannacottan försiktigt ovanpå den färdiggräddade och svala kladdkakan. Säkerställ att springformen är tät och inte läcker.
  8. Ställ formen i kylen i minst 4 timmar, gärna längre, tills pannacottan har stelnat helt.

Servering

  1. Toppa gärna med lättvispad grädde, kanderade nötter (eller mandlar), florsocker, färska örter och eventuella chokladdekorationer.