Italiensk kladdkaka

NYHET
Italiensk kladdkaka
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Italiensk kladdkaka

12 ingredienser

En riktigt chokladig kladdkaka bakad med mörk choklad, olivolja och mandelmjöl, toppad med pistagenötter för extra textur. Servera den tillsammans med en enkel apelsinsallad smaksatt med vanilj och citron samt frasiga små maränger och du har en dessert som är lätt att förbereda och passar både till vardag och fest.

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl olivolja
  • 300 g mörk choklad (70 %)
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 50 g pistagenötter, finhackad att garnera med

Apelsinsallad

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 1 vaniljstång
  • 2 apelsiner

Till garnering

  • maräng

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 24 cm med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad.
  3. Rör ihop den smälta chokladen med resten av ingredienserna till kladdkakan förutom flagad mandel.
  4. Häll upp smeten i formen och toppa med pistage.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kladdkakan svalna och stelna helt och hållet i minst 4 timmar i kylskåpet.

Apelsinsallad

  1. Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria apelsinklyftor. Lägg dem i botten på en djup stekpanna.
  2. Dela en vaniljstång längden. Skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i stekpannan.
  3. Strö över strösocker och pressa över citron. Häll på vattnet så att det precis täcker apelsinerna. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.