Kokostosca

POPULÄRT
kokostosca
Foto: Linda Andersson
Linda Andersson
Linda Andersson

Kokostosca

30

12 ingredienser

1 h

"Oemotståndligt god, seg och lätt kladdig chokladbotten med ett knäckigt, lite knaprigt kokostoscatäcke." /Linda

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g smör
  • 5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Kokostosca

  • 75 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 5,5 dl riven kokos [200 g]

Gör så här

  1. Botten
    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
  4. Kokostosca
    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde. Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen. Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
  5. När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan. Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
  6. Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.