I samarbete med FELIX

Rosa Gold - den lila potatisen

Har du också dagdrömt om att fly stress och storstadsliv för ett lugnt liv på landet med egna odlingar?
Vi har träffat potatisbonden Dennis som är fjärde generationens potatisodlare.

Allt började när Dennis farfars far - Jöns Jönsson startade lantbruk på 20-talet. Gården har vuxit från en liten charmig potatisodling till ett lantbruk där Dennis, hans föräldrar och några anställda idag arbetar.

Dennis odlar en mängd olika potatissorter, bland annat mandelpotatis, Amandine och Rosa Gold. Rosa Gold är en något ovanligare lila potatissort, som är rejält smakrik och som växer stadigt i popularitet. Felix har bland annat den i nyheten "Rosa Gold potatisklyftor".

Man får inte skynda. Blir potatisen stressad så blommar den inte

Dennis berättar;

Det är så härligt att sätta den första nypotatisen och följa när den växer och till slut kommer upp. Varje år vill man bli bättre och odla de bästa potatisarna. Men det gäller att ha tålamod. Till exempel får man inte sätta dem för tidigt, jorden behöver vara 8-10 grader. Man får inte skynda. Blir potatisen stressad så blommar den inte!

Plantera själv!

Rosa Gold behöver är en medeltidig höst - och vinterpotatis och trivs i lerig och fuktighetshållande jord. 

Potatisen behöver extra stort kaliumtillförsel för att kokkvaliteten ska bli bra och för att sorten ska mogna av mot slutet av hösten bör även kväve tillsättas. Potatisen och plantan behöver ordentlig bevattning både före och under säsongen. 

Rosa Gold går bra att lagra fuktfritt under hela säsongen i en temperatur på runt 4-5 grader.

Läs också: 

Visste du detta om gurkor?

Äppelskörd? så gör du eget äppelmos!

Vegetariskt