Därför ÄR kokosolja bra!

Urtekram kokos header

Kokosoljan är inte bara en tillfällig hälsotrend, utan något som är här för att stanna. Men glöm det vanliga, billiga och härdade kokosfettet i kyldisken. Kokosolja ska vara ekologisk och kallpressad.

Kokosolja och kokosfett har cirkulerat flitigt på nätet de senaste åren. Vi har läst spaltmeter om nyttiga och onyttiga fetter, trendigt kokosvatten och följt heta debatter om kokosoljans vara eller icke vara.

På 50-talet svartlistades kokosoljan i USA för att ge plats åt större aktörer på marknaden med raffinerad soja och majsolja i sin portfölj. (Och därmed ökade fetman drastiskt, först i USA, sedan resten av världen).

Men nu har kokosoljan återtagit sitt goda rykte och här är 7 anledningar varför kokosolja är bra!

1. Bra för vikten?
En del läkare och kostrådgivare har olika syn på om kokosolja är bra i samband med viktnedgång. Kokosolja har dock visat sig bra för människor med låg ämnesomsättning i sköldkörteln. Kokosnötens fettsyror är unika och det mättade fettet i kokosnötter består av medellånga fettsyror vilka inte fastnar lika lätt i kroppen som exempelvis långa fettsyror som finns i kött och andra växtoljor. Enkelt summerat, kroppen förbränner alltså kokosnötens energi hellre än att lagra den.


2. Läkande effekter
Kokosoljan passar lika bra i köket som i medicinskåpet! Kokosfett innehåller Laurinsyra, ett fett som även finns i bröstmjölk och har skyddande effekter mot bland annat bakterieangrepp, herpes, infuensa, mässling, stafylokocker m.fl. Laurinsyra sägs även hjälpa bland annat tarmfloran, minska eksem, akne, psoriasis, skydda levern och förhindra fotsvamp. Den har även förmåga att döda bakterier som orsakar lunginflammation, hjärnhinneinflammation och urinvägsinfektion.

3. Skönhetsprodukt
Kokosoljans små molekyler gör att oljan lätt tas upp av huden vilket kan lindra såväl solsvedd hud som eksem och psoriasis. Den kan användas som massageolja och som mjukgörare för hud, hår och nagelband. Studier har även visat dess skyddande effekter på huden, som motverkande av åldersfläckar, rynkor och mjäll i hårbotten.

4. Lädervård
Använd kokosolja för att piffa dina läderaccessoarer. Plånbok, skärp, jackor och skor blir som nya med kokosolja (och det finns doftfri kokosolja så du behöver inte dofta som en vandrande kokosnöt!)

5. I hemmet
Vårda dina träslevar, skärbrädor och trämöbler - kokosoljan skyddar mot såväl röta som slitage. Smörj även in gjutjärnspannan med kokosolja, eftersom den förhindrar rost. Och när du ändå är igång, smörj gnisslande gångjärn och cykelkedjan!


6. Ett frö
Tvärtemot vad många tror är kokosnöten inte en nöt, utan egentligen ett frö, vilket betyder att många nötallergiker kan äta kokos. Kokosolja finns även som ekologisk, passar för veganer, vegetarianer, laktosintoleranta, har lågt GI och passar flera dieter som exempelvis LCHF.


7. Bra i matlagning
Kokosolja och kokosfett är samma sak. Oljan produceras i varma länder, därav dess flytande form. I Sverige säljs den på burk och är fast. Då kokosoljan innehåller mycket mättade fettsyror håller den bra i varma temperaturer och passar perfekt till matlagning och bak, då den inte oxiderar förrän vid 180 grader. Den passar därför bättre än andra vegetabiliska oljor som kan utveckla farliga ämnen vid för höga temperaturer.

KÄLLOR: 
Healthimpactnews.com, Medicalnewstoday.com, Organicfacts.com, Greenmedinfo.com, The American Journal of Clinical nutrition, Kostdoktorn.se, Matvett.se, Holistic.se.

Goda recept med kokos