Apelsin- och kokoskrans, kardemummaknutar, hallon- och vaniljbullar

Apelsin- och kokoskrans, kardemummaknutar, hallon- och vaniljbullar
Foto: TV4
Jennifer Barmer
Jennifer Barmer

Apelsin- och kokoskrans, kardemummaknutar, hallon- och vaniljbullar

41 ingredienser

2 h

Tre sötebröd på en deg. Krans med apelsin och kokos. Kardemummabullar med mandelmassa. Vaniljkrämsfyllda hallonbullar.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner krans + 20 bullar

Grunddeg

  • 2 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 100 g jäst
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 250 g smör, mjukt
  • 2 ägg
  • ca 22 dl starkt vetemjöl

Fyllning krans

  • 2 dl kokos
  • 1 dl mjölk
  • 2 apelsiner, skalet
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker

Fyllning knut

  • 50 g smör, mjukt
  • 250 g mandelmassa
  • 1 msk malen kanel
  • ca 0,5 dl rörsocker
  • ljus sirap, utblandat med vatten
  • strösocker
  • kardemumma, mortlad
  • florsocker, utblandat med citronsaft
  • vit bakchoklad, till dekoration
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker

Fyllning hallonbullar

  • 200 g smör, mjukt
  • 1,5 dl rörsocker
  • 1,5 msk malen kanel
  • 2 dl färska hallon
  • 3 msk florsocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • ägg, till pensling

Vaniljkräm till hallonbullar

  • 7 äggulor
  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör
  • ägg, till pensling
  • florsocker
  • mandelspån

Gör så här

Degen

  1. Mortla kardemummakärnorna och värm dem med mjölken och grädden, använd en digital termometer och låt ej den bli varmare än 36 grader. Om du inte har en termometer så känn med lillfingret och låt blandningen bli fingervarm (åt det kalla hållet).
  2. Smula ner jästen i en skål fäst vid en hushållsassistent, blanda i mjölkblandningen, socker, smör, saltet och äggen, blanda sedan i nästan all mjöl och arbeta i ca 15 minuter.
  3. Låt jäsa i ca 40 minuter. Gör fyllningarna under tiden.

Vaniljkräm

  1. Vispa ägg, socker och majsstärkelse pösigt, värm mjölken med vaniljen tills den ryker på bra.
  2. Blanda i lite av mjölken i äggblandningen, häll sedan detta i mjölkblandningen och låt den sjuda upp, vispa kraftigt under detta moment, när krämen tjocknat häll över den i en kall skål och låt kylas i kylen.

Fyllning till krans

  1. Blanda kokos med mjölk och apelsinskal, låt tjocka till sig i ca 10 minuter.
  2. Rör ihop smöret och sockret för att sedan blanda med kokosblandningen.

Fyllning kardemummaknutar

  1. Blanda smör med mandelmassa, kanel och socker.

Fyllning hallonbullar

  1. Blanda smör, socker och kanelen. Rör ihop florsockret, majsstärkelsen och hallonen.

Utbakning

  1. När degen är färdigjäst delar du den i 3 delar. Börja med kransen.
  2. Rulla i till en stor rektangel och bred på fyllningen. Forma till en krans. Ex rulla ihop, gör en cirkel och nyp ihop ändarna, klipp på båda sidorna runt hela kransen med ca 2 cm avstånd, lägg vänstra kanten över den högra och fortsätt runt hela.
  3. Lät jäsa i ca 30 minuter. Pensla och häll på pärlsocker. Grädda sedan på 200 grader i ca 25 minuter, avsluta med att ringla vit choklad över.

Kardemummaknutar

  1. Bred på fyllningen och vikt den dubbelt. Skär ut bitar som du sedan skär nästan hela vägen på mitten, tvinna ändarna och gör en knut.
  2. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sedan med ägg. Grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Blanda ut sirapen med lite vatten pensla bullarna och häll sedan på socker och kardemummablandningen.

Hallonbullar

  1. Fyll degen med blandningen och rulla ihop. Skär ut skivor och lägg dem i bullformar.
  2. Låt jäsa i ca 30 minuter, spritsa vaniljkrämen i mitten, pensla och häll på hyvlad mandel. Grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Pudra med florsocker.