Finalister Årets Kock 2018

Vem blir Årets Kock 2018?

Den 28 och 29 september avgörs vem som vinner SM i professionell matlagning och blir Årets Kock 2018. Nytt för i år är att även allmänheten kan ta del av finalen på plats i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Där kommer kockarna under dagarna två tävla om vem som har bäst hantverksskicklighet och teoretiska kunskaper. I flera olika moment kommer du kunna följa kockarna och se prov på mästerlig kunskap och teknik. Dessutom kommer du kunna ta del av inspirerande seminarier och kockarnas hemliga hand-on tips på hur du lyckas i köket.

8 finalister är kvar i tävlingen och kommer vara på plats under finalen i september. De har kämpat sig hela vägen från uttagning och flera deltävlingar för att slutligen nu stå som finalister. Men de viktigaste delarna av tävlingen är kvar: finalmomenten! Moment fyllda av adrenalin, tidspress och krav på perfektion. Vem kommer vinna och är den vassaste för året inom matlagning? Läs mer om finalisterna här nedan och missa inte att boka din plats till finalen!

Läs även mer om Årets Kock 2018 här

Anders Johnsson

REJMES RESTAURANG, ÖREBRO


Anders Johnsson jobbar på den lilla lunchrestaurangen Rejmes i Örebro och värdesätter de bästa råvarorna för säsongen. Han beskriver sin matlagning som enkel, ärlig och kärleksfull. Anders väljer alltid råvaror från små, lokala producenter och menar att hans matlagning handlar om att lära känna och skapa en relation mellan producent, råvara och natur.

Maten får gärna vara kreativ, överraskande och spännande, men framför allt ska det vara jäkligt gott! Och aldrig på bekostnad av djur eller natur.

David Lundqvist

GRAND HÔTEL, SALTSJÖBADEN


David Lundqvist arbetar på Grand Hôtel Saltsjöbaden i Stockholm. Maten som David lagar beskriver han som enkel men med höga smaker, stor finess och snyggt utförande.Det är tredje gången David deltar i Årets Kock och han har förberett sig väl genom att bland annat ta in oförberedda råvarukorgar att träna på.

Mina bästa tips i köket är att våga misslyckas – det är då man blir bättre.

Jonas Alvin

STÅNGS MAGASIN, LINKÖPING

Jonas Alvin hittar vi vanligtvis på den genuina restaurangen Stångs Magasin i Linköping där hållbarhet och ekologiska råvaror står i centrum. När Jonas bjuder vänner eller familj på middag blir det oftast Tarte flambé. Det är första gången han deltar i Årets Kock och han ser framgången i tävlingen som ett resultat av att han hela tiden utvecklas och utmanar sig själv inom matlagningen. Vägen till final har varit kämpig med alla sina överraskande moment.

Råvarukorgen var svår, men jag är i final!

Lars Niklasson

LILLA EGO, STOCKHOLM

Lars Niklasson jobbar på restaurangen Lilla Ego i Stockholm och hans ambition är att alltid använda råvaror efter säsongen och gärna viltkött som han jagat själv. Han älskar att prova nya smakkombinationer och nya metoder inom matlagningen. Lars var en av kockarna med högst poäng under deltävlingarna, men han är trots det väldigt självkritisk och blir aldrig riktigt nöjd.

Det gör att jag testar, provar och övar om och om igen tills det blir hyffsat bra i alla fall.

Ludwig Tjörnemo

OPERAKÄLLAREN, STOCKHOLM

Ludwig Tjörnemo arbetar på Operakällaren i Stockholm och gör debut i Årets Kock. Han älskar att tävla och utmana sig själv, något han har erfarenhet av från juniorkocklandslaget. Ludwig beskriver sig som en lugn och fokuserad person som strävar efter perfektion när han lagar mat. Han söker ständigt nya vägar och att utvecklas inom matlagningen, men han bästa tips är att njuta av det man gör.

Smaka på det du gör och ha roligt! Så länge maten är vällagad och sällskapet rätt så spelar det ingen större roll vad man äter.

Magnus Persson

STUREPLANSGRUPPEN, STOCKHOLM

Magnus Persson jobbar på Stureplansgruppen i Stockholm och han beskriver sin matlagning som en mix av det traditionella svenska köket och det franska. Matlagning har alltid varit en stor del av Magnus liv. Hans pappa Roland Persson tog hem titeln Årets Kock 1990 och nu hoppas Magnus att det är hans tur. Han är perfektionist ut i fingerspetsarna och känner sig mer än redo inför finalen i september.

Jag har försökt att bli bäst i familjen, lite segt att inte pappa ställde upp mot mig. Men riktigt kul att gå till final.

Martin Moses

SK MAT & MÄNNISKOR, GÖTEBORG

Martin Moses hittar vi vanligtvis på restaurangen Sk Mat & Människor i Göteborg där han lagar mat inom den svenska mattraditionen. Martin har jobbat med mat runtom i världen genom åren och hittat sin identitet och stil: enkel och smakrik mat. Martin stod i final i Årets Kock 2008 och är i år redo för revansch.

Som rastlös, impulsiv och matälskande person var kockyrket det naturliga valet.

Peter J Skogström

MAT OCH VIN SLOTTSPARKEN OCH SMARTA KÖK, MALMÖ

Peter J Skogström driver Mat och Vin i Slottsparken i Malmö och även Smarta Kök. Han är nu tillbaka i tävlingen för att återta titeln Årets Kock som han senast hade 2006. Peter älskar att tävla och flyttar ständigt gränserna framåt för att prestera på topp. Hans stora passion och driv i livet är matlagning vilket syns i det han presterar. Men grunden till framgång stavas förberedelser enligt Peter.

Det är viktigt att ha en klar bild av vad du ska göra innan du börjar laga mat, att plocka fram allt och se så till du har allt hemma för att inte senare behöva kompromissa.

Foto: Sanna Lindberg

Tidigare recept från Årets Kock

Kyckling och skaldjurspaella
50 min
POPULÄRT
Frasig och inkokt amadinepotatis