Örtstekta lammkotletter med rostade jordärtskockor och salt citronyoghurt

koket.se
Örtstekta lammkotletter med rostade jordärtskockor och salt citronyoghurt
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Örtstekta lammkotletter med rostade jordärtskockor och salt citronyoghurt

14 ingredienser

30 min

Årets kock Thomas Sjögrens recept på en perfekt helgmiddag. De örtstekta lammkotletterna passar underbart ihop med de lite söta och krispiga skockorna och krämiga yoghurtröran med citron och örter.

Se Thomas Sjögren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammkotletter

  • 8 lammkotletter (med ben)
  • 1 rosmarinkvist
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 msk smör

Rostade jordärtskockor

  • 600 g jordärtskocka
  • 1 dl matolja
  • 1 kruka persilja
  • flingsalt

Citronyoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 msk färskost
  • svartpeppar

Gör så här

Rostade jordärtskockor

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skrubba jordärtskockorna rena under rinnande vatten med en ren disksvamp.
  3. Vänd runt jordärtskockorna med matolja och rikligt med flingsalt i en ugnsform. Rosta i ugnen ca 20 minuter.

Citronyoghurt

  1. Riv skalet av citronen och blanda med yoghurt och färskost.
  2. Pressa i citronjuicen och vänd i den hackade timjanen. Smaka av med salt och svartpeppar .

Lammkotletter

  1. Skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin och timjan fint. Klappa in kotletterna med örter och vitlök. Snitta kotletterna i fettkappan.
  2. Värm en panna med lite matolja. Lägg först ner kotletterna med fettkappan nedåt i pannan så att den får lite yta. Stek därefter kotletterna på båda sidor till innertemperaturen är 54 grader, ca 5 minuter på varje sida. Avsluta stekningen med 1 msk smör. Låt vila någon minut före servering.
  3. Servera kotletterna med rostade jordärtskockor och citronyoghurt.

Glöm inte att matsortera rester från örter, citron och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av dina örtstekta lammkotletter. /Köket-redaktionen