Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple

Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple
Foto: Maria Marteleur/TV4
Tom Sjöstedt SMK 2025
Tom Sjöstedt SMK 2025

Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple

17 ingredienser

I det här receptet bakas fisken på låg temperatur i början, det blir nyttigt och otroligt gott.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl skaldjursbuljong
  • 2 dl gelatinblad, blötlagda
  • 300 g jordärtskocka, skalad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • citron, saft
  • salt
  • 2 äpple, skalat
  • 0,5 gurka, skalad
  • 1 msk olivolja
  • 0,25 ask krasse
  • 12 dillvippor

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar och gnid in med olivolja, salt och peppar. Baka på 100 grader tills den är 45 grader i mitten. Använd en stektermometer.
  2. Värm buljongen och smält i gelatinblad. Häll upp i en liten bunke och låt stelna i kylen. Skär upp innan servering.
  3. Koka jorärtskockan mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche. Smaka av med salt och citron.
  4. Tärna gurka och äpple. Blanda med olivolja och garnera med krasse och dill.
Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple | Köket.se