Purjolök med persilja och pepparrot

Purjolök med persilja och pepparrot
Foto: Måns Jensen
Johan Backéus
Johan Backéus

Purjolök med persilja och pepparrot

18 ingredienser

Årets kock Johan Backéus bjuder på vegetariska smårätter från sin vinnarmeny! Den här rätten består av friterade purjolöksrötter med purjolökskräm, pepparrotsgrädde och persiljeolja.

Testa alla Johans vegetariska vinnarrätter!

Knäckebröd med fänkålsmajonnäs och ostronblad

Ägg, blomkål och tryffel

Rostad potatispuré, ängsyrevinägrette och rökt tång

Svamp, krasse och hasselnöt

Ingredienser

portioner

Sjuden purjolök

  • 8 små purjolökar

Purjolökskräm

  • innanmätet från den sjudna purjolöken
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • salt
  • citron, pressad

Rå grädde

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 10 g färsk pepparrot
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

Persilje- och purjolöksolja

  • 2,5 dl rapsolja
  • 100 g purjolök, grön blast från
  • 50 g persilja

Friterade rötter

  • rötterna från purjolökarna
  • olja, till fritering

Servering

  • 2 krukor persiljeskott

Gör så här

Sjuden purjolök

  1. Skär bort rötterna och lägg undan till senare. Skär av en 6 cm stor bit från roten på varje purjolök. Spara den gröna delen till purjolöksoljan.
  2. Sjud purjolöksbitarna 6–10 minuter i saltat vatten. Kyl i isbad.
  3. Skär ett snitt från roten hela vägen upp och vik över de första 2 lagren över roten så att de fortfarande sitter fast i rotfästet. Skär av innanmätet och spara det till purjolökskrämen. Vik sedan tillbaka de 2 lagren.

Purjolökskräm

  1. Hacka purjolöksbitarna grovt och sjud i grädde och mjölk. Låt koka ihop till en krämig massa. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och citronsaft. Lägg i spritspåse och förvara i kyl.

Rå grädde

  1. Sjud upp ättika och socker, låt svalna. Riv pepparroten fint och mixa med mjölken.
  2. Blanda pepparrotsmjölken med grädden. Sila bort pepparroten innan servering och droppa några droppar av ättikslagen i grädden under omrörning så att grädden reder sig. Smaka av med salt.

Persilje- och purjolöksolja

  1. Mixa olja, purjolöksblast och persilja i en blender tills allt är slätt. Sila.

Friterade rötter

  1. Tvätta rötterna noga, låt torka. Fritera rötterna i 130 grader varm olja tills de är gyllene i färgen. Låt rinna av på papper och salta.

Servering

  1. Klipp persiljeskotten ner i isbad.
  2. Fyll de urgröpta purjolökarna med purjolökskrämen. Blanda den råa grädden försiktigt med purjolöksoljan så att grädden ”spräcks” och häll i små tallrikar. Lägg i purjolökarna och garnera med de friterade rötterna samt persiljeskott.