Rostad potatispuré, ängsyrevinägrette och rökt tång

Rostad potatispuré, ängsyrevinägrette och rökt tång
Foto: Måns Jensen
4

Du behöver

Rostad potatispuré

  • 500 g mandelpotatis
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g smör
  • salt

Ängssyrevinägrett

  • 20 g ängssyra
  • 2 msk rapsolja
  • 5 tsk olivolja
  • 0,5 citron, pressad saft
  • salt

Potatisnystan

  • 1 bakpotatisar
  • olja till fritering
  • salt
  • ev torkat yoghurtpulver

Syltad potatis

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit, 12%
  • 5 små potatisar

Kokt potatis

  • 8 små potatisar
  • vatten
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • salt

Servering

  • 50 g röd tångkaviar
  • alspån till rökning
  • 1 bananschalottenlök
  • 20 g ängssyra, små blad

Gör så här

  1. Rostad potatispuré
    Tvätta och skala potatisen (spara skalet) och koka den mjukt i saltat vatten. Häll av och pressa potatisen genom en finmaskig sil eller potatispress.
  2. Rosta potatisskalen i ugn på 170 grader varmluft ca 40 minuter.
  3. Sjud upp grädde och mjölk och tillsätt det rostade skalet och låt sjuda ca 5 minuter. Sila gräddmjölken och blanda med den pressade potatisen och smöret, blanda till en slät puré. Smaka av med salt och håll varm till servering.
  4. Ängssyrevinägrett
    Mixa ängssyran med raps- och olivolja med en stavmixer så oljan bli grön och örterna grovt hackade. Smaka av med citronsaft och salt.
  5. Potatisnystan
    Svarva bakpotatisarna i tunna strimlor och skölj dem noga i kallt vatten. Gör små nystan av potatisstrimlorna och lägg i tesilar. Fritera i 130 grader varm olja tills de är gyllene i färgen. Låt rinna av på papper. Salta och krydda ev med yoghurtpulver.
  6. Syltad potatis
    Koka upp vatten, socker och ättika, låt svalna. Skiva potatisen tunt med en mandolin och lägg i ättikslagen.
  7. Kokt potatis
    Skrubba potatisarna och sjud dem i lite vatten, smör, olja och salt strax innan servering. Dela potatisarna på hälften.
  8. Servering
    Bred ut tångkaviar på ett bakplåtspapper och rök den i en ABU-rök med alspån i 4 minuter. Torka den sedan i ugn på 70 grader varmluft ca 2 timmar.
  9. Finhacka schalottenlöken och lägg ängssyrebladen i isbad.
  10. Lägg den rökta tångkaviaren på tallrikar. Lägg på rostad potatispuré och toppa med ängssyrevinägrett, schalottenlök, kokt potatis, syltad potatis, friterade potatisnystan och ängssyra.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kockknivar från kända varumärken

Kockknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept