Frasig och inkokt amadinepotatis

POPULÄRT
Frasig och inkokt amadinepotatis
Foto: Tv4

Frasig och inkokt amadinepotatis

Av: Martin Moses

Från: Nyhetsmorgon

27 ingredienser

1 h

”Frasig och inkokt amadinepotatis med en kräm på King Edward och mjölkkokt vitlök, picklad och stekt svamp som toppas med lagrad ost.” /Martin Moses

Ingredienser

portioner

Frasig amadipotatis

  • 300 g potatis Amandine, riven och frasig
  • 1 äggula
  • 1 msk smör, smält
  • salt
  • smör, till stekning

Inkokt amadiepotatis

  • 2 potatisar Amandine
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • salt

Picklad skogssvamp

  • 100 g skogssvamp, valfri sort
  • 0,5 dl ättika
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

King Edward-kräm och mjölkkokt vitlök

  • 200 g potatis King Edward
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar

Stekt svamp

  • 100 g skogssvamp, blandade sorter
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 1 schalottenlök

Till servering

  • grevéost

Gör så här

Frasig amadipotatis

  1. Riv potatisen grovt, blanda in äggula, smör och salt. Sprid ut smeten i en form med smörpapper (t.ex. brödform) i ett ca 3 cm tjockt lager.
  2. Baka i ugnen på 150 grader i ungefär en timme.
  3. Låt det sedan svalna med en tyngd på och skär därefter i tärningar. Stek dem slutligen frasiga i smör precis innan servering.

Inkokt amadiepotatis

  1. Skiva potatisen på längden i 1 cm tjocka skivor.
  2. Koka ihop smör och vatten med vitlök, timjan och lite salt. Sjud potatisen i vätskan.

Picklad skogssvamp

  1. Koka upp ättika, socker och vatten till en lag och skär svampen i mindre bitar.
  2. Lägg svampen i lagen när den kokar, låt det koka upp och lämna svampen att svalna i lagen.

King Edward-kräm och mjölkkokt vitlök

  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Koka vitlöksklyftan i mjölken.
  3. Bryn smöret till 160 grader och låt svalna.
  4. Mixa sedan ägg och häll sakta i det ljumna smöret till krämig konsistens. Späd med vitlöksmjölken och pressa i potatisen.
  5. Mixa allt till en slät textur och smaka av med salt och peppar. Vill du göra det extra lyxigt, häll upp i gräddsifon och ladda med två patroner.

Stekt svamp

  1. Stek svampen gyllenbrun i smör. Avsluta med salt, peppar och finskuren schalottenlök.

Servering

  1. Servera den inkoktad amadinepotatisen i botten, lägg på både den stekta och picklad svampen och toppa med King Edward-krämen och avslut med att riva över en god, lagrad ost. Servera den nystekta frasiga amadinpotatisen runtom.