Vegansk bowl - David Lundqvists recept

Vegansk bowl - David Lundqvists recept
Foto: TV4

Vegansk bowl - David Lundqvists recept

47 ingredienser

1 h 15 min

Vegansk bowl signerad Årets kock 2018 David Lundqvist. Vårrullarna och dippen på aubergine passar fint att servera som en separat rätt. 

Maya Samuelssons dryckestips: Milky Oolong te, Johan och Nyström. Humm Kombucha Pomgranate lemonade. Brooklyn Special Effects Hoppy Lager, Nr 1958.

Ingredienser

portioner

chilimajonnäs

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk kikärtsspad
  • 1 tsk chilipasta
  • 1 tsk limefrukt, juice
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Grönkålschips

  • 100 g grönkål, blad, repade

Kålrot/Linser

  • 200 g kålrot, skalad och skuren i små bitar
  • 100 g gröna linser, små
  • vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron, zest och juice
  • 1 salladslök, strimlad

Rödkålskimchi

  • 200 g rödkål, strimlad
  • 2 msk kimchee base
  • 0,5 rödlök, strimlad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 tsk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk olivolja

böngroddar

  • 100 g mungbönsgroddar
  • 2 msk koriander, grovhackad
  • 1 limefrukt, zest och juice
  • 1 tsk olivolja
  • strösocker

svamp

  • 200 g odlad svamp, svensk , rensad och skuren i bitar (portabello, ostronskivling, shiitake, enoki)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finskuren
  • 1 salladslök, strimlad
  • 1 tsk ingefära, skalad och finhackad
  • 2 msk rapsolja

Vårrullar

  • 8 rispapper
  • 3 morötter, skalade och strimlade
  • 1 zucchini, strimlad
  • 100 g mjölksyrad vitkål
  • 1 dl grönmynta, plockad
  • 40 g ärtskott

Auberginedipp

  • 1 aubergine, naggad
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk malen kummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 citron, zest och juice
  • 1 tsk chilipasta
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

Chilimajonnäs

  1. Vispa ihop senap, kikärtslag, limejuice. Mata i rapsoljan sakta under vispning tills tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålschips

  1. Dressa bladen med olja och rosta i ugn på 165 grader i ca 15-20 min – tills krispiga. Salta.

Kålrot och linser

  1. Sjud linserna i 2 dl saltat vatten under lock tills mjuka, ca 20-25 min. Sjud kålroten i 3 dl saltat vatten under lock tills mjuka, ca 25-30 min. Dressa och smaka av kålroten och linserna med citronzest, juice, olivolja, salt och peppar innan servering.

Rödkålskimchi

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Böngroddar

  1. Blanda groddar, koriander och lime. Smaka av med salt, peppar och socker.

Svamp

  1. Stek svampen på hög värme under omrörning tills brynt. Tillsätt resten av ingredienserna och stek ur. Smaka av med salt och peppar.

Vårrullar

  1. Gör 1 rulle i taget. Sänk 1 rispapper i ljummet vatten tills det börjar mjukna. Lägg på platt yta. Fyll med morot, zucchini, kål, ärtskott och mynta nertill centralt.
  2. Börja rulla, vik in kanterna vid hälften och rulla ihop. Dela rullarna innan servering.

Auberginedipp

  1. Rosta auberginen i ugn på 185 grader i 30 min, tills mjuk. Skala auberginen, skär i bitar. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och socker.
  2. Lägg upp allt vackert i en skål. Vårrullarna och auberginedippen serveras vid sidan om.