Fläsklägg med rotmos och senapsrostade morötter

Fläsklägg med rotmos och senapsrostade morötter
28 ingredienser
1 h
Glaserad fläskläggsterinne med rotmos, bakad lök fylld med senapsrostade morötter samt senap och kryddppepparsky.
Ingredienser
Fläsklägg
- 750 g rimmad fläsklägg
- 1 gul lök (stor)
- 3 lagerblad
- 1 tsk malen kryddpeppar
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk malen nejlika
Kycklingmousseline
- 150 g kycklingfärs
- 2 äggulor
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm malen kryddpeppar
- 100 g grädde
Rotmos
- 500 g kålrot
- 200 g morot
- 100 g potatis
- 5 dl grädde
- buljong (från fläskläggen)
- smör
- salt
Bakad lök med senapsrostade morötter
- 4 pärllökar
- olivolja (till bakning av löken)
- 1 morot
- skånsk senap
- salt
- peppar
Senap och kryddpepparsky
- 3 dl rödvinssås
- skånsk senap
- malen kryddpeppar
Gör så här
Fläsklägg
- Ta en passande kastrull fyll upp med vatten så det täcker fläsklägget. Koka upp och skumma av väl.
- Skala löken och skär den i klyftor.
- Tillsätt löken och kryddorna i kastrullen med fläsklägget.
- Koka på svag värme under lock tills lägget är mört och lossnar från benet.
- Plocka ner köttet i mindre bitar (bara köttet och inte fettet).
- Kyl ner det plockade köttet.
Kycklingmousseline
- Mixa kycklingfärsen med äggulor, salt, svartpeppar och kryddpeppar i en matberedare.
- När kycklingfärsen binder och blir som en boll tillsätter du grädden i en fin stråle.
- Blanda det plockade köttet från fläsklägget med kycklingmousselinen och forma till 4 fina rullar med hjälp av plastfilm.
- Baka rullarna på 90 grader tills de har en innertemperatur på 63 grader. Kyl sedan ner rullarna direkt.
- Skär rullarna i 4 fina bitar.
Rotmos
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Skala och skär kålroten, moroten och potatisen i små bitar.
- Lägg bitarna i en passande ugnsform och häll på grädden.
- Baka rotfrukterna mjuka som en gratäng.
- Mixa sedan rotfrukterna med smör, salt och eventuellt lite buljong från fläsklägget till en slät puré. Smaka av.
Bakad lök med senapsrostade morötter
- Skala löken.
- Lägg löken i en passande ugnsform och ringla lite olivolja över samt salta och peppra.
- Baka mjuka på 150 grader varmluft.
- Ta ut formen och låt löken svalna.
- Gröp ur mittenbiten på löken och skär den i små bitar.
- Skala och skär moroten i små bitar.
- Vänd runt morotsbitarna i senap och rosta på 150 grader varmluft tills de fått lite färg och är mjuka.
- Ta ut morötterna och blanda dem med lökhacket och smaka av med salt.
- Fyll sedan lökarna med de senapsrostade morötterna.
Senap och kryddpepparsky
- Koka upp rödvinssåsen och smaka av med senap och mald kryddpeppar.
Servering
- Stek fläskläggsrullarna i olja och smör på medelvärme tills de får fin färg runt om.
- Häll lite av skysåsen på varje rulle.
- Lägg sedan rullarna på en plåt och baka dem på 130 grader varmluft tills de har en innertemperatur på 50 grader.
- Stoppa även in de fyllda lökarna när det är ca 5 minuter kvar på fläskläggsrullarna.
- Värm purén och såsen.
- Servera sedan allt på tallrikar. Servera gärna lite senap apar om man vill ha lite extra.