Bli en mästare på såser - miljö2

Tommy Myllymäkis bästa tips till nyårsfesten

Fram med oxfilé, hummer och finbubbel, årets festligaste högtid är här! Hur anordnar man en nyårsmiddag utan stress? Och vad är knepet till den perfekta rödvinssåsen? Vi har frågat Tommy Myllymäki - här är hans tips för en lyckad och välsmakande nyårsfest!

Vad lagar du helst när du bjuder in till fest?
Tommy Myllymäki i köket
-Det är olika, men oftast lagar jag mat som tillåter att jag kan sitta med vid bordet utan att känna stress. Jag brukar ha ganska många olika grönsakstillbehör och sen en eller två olika typer av huvudråvaror till, där allt kan stå framme på bordet. Jag gillar när man kan äta under en längre tid och inte bara få en få en rätt som man ska äta upp, utan att få plocka och ta om flera gånger från olika fat.

Om man planerar att servera en rödvinssås till nyårsmiddagen, vad är ditt bästa knep för att lyckas?

-Det viktigaste är att använda ganska mycket lök och att steka ur den ordentligt. Tänk också på att använda ett vin som inte är ekfatslagrat, utan mer rent och fruktigt. Vinet ska man koka ihop ordentligt innan man tillsätter fonden. Har du inte gjort det så kommer du få en väldigt rå smak av vin som inte är så uppskattad och som är svår att ta bort om du inte parerar den med en hisklig massa mer fond.

RECEPT: Tommys bästa rödvinssås >>  

![](https://img.koket.se/standard-large/myllymakis-rodvinssas-se-gor.jpg)


3 tips för en lyckad nyårsfest!

  • Gör rätter som går att förbereda! Gör en förrätt som mår bra av att stå i rumstemperatur så kan du lägga upp och låta tallrikarna stå redo.
  • Dra ut på middagen. Kanske servera två varmrätter och ät istället förrätten som ett långt mingel med snacks, plockmat och champagne.
  • Börja med champagnen till fördrink och drick det lite enklare bubblet till tolvslaget. Inte tvärtom.

Fyra tips på förrätter

Tommys tips på varmrätter

Efterrätter till nyår