Potatis- och purjolökssoppa med löjrom och chips

Potatis- och purjolökssoppa med löjrom och chips
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Potatis- och purjolökssoppa med löjrom och chips

9 ingredienser

Myllymäkis recept på en riktig klassiker till förrätt - även kallad crème vichyssoise med ett finare namn. Denna soppa serveras kall, vilket gör den utmärkt att bjuda på när du har många gäster.

Ingredienser

portioner
  • 300 g potatis, skalad
  • 100 g purjolök, sköljd
  • 5 dl hönsbuljong
  • 4 dl grädde
  • 1 citron, skalet av
  • salt
  • 50 g lättsaltade potatischips
  • 100 g löjrom
  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Strimla purjolök och skär ner potatis i mindre bitar.
  2. Fräs prujolöken långsamt tills den blir mjuk i smör och tillsätt sedan potatis.
  3. Slå på hönsbuljong, koka upp och koka några minuter. Slå på 3 dl grädde och koka tills potatisen är mjuk.
  4. Riv i citronskal, smaka upp med salt. Mixa helt slät och låt svalna helt.
  5. Hacka dill och krossa salta tunna chips.
  6. Slå upp den kalla soppan och blanda med lättvispad grädde. Toppa med löjrom, chips och dill.