svampgryta med jordartskocka

Tareq Taylors nya kokbok: Middag i en gryta

Tareq är aktuell med den nya boken "Middag i en gryta" - en fantastiskt mustig och härlig kokbok fylld med smarriga grytor från hela världen. Vi fick en pratstund med Tareq om boken, inspirationen och den godaste grytan!

Hej Tareq - Grattis till en ny, fantastisk bok! Berätta om "Middag i en gryta".

Det är en uppföljare till min bok "Mat på en plåt". Jag tycker att middagen ska vara enkel att tillreda, ha mycket smak och vara kul att laga. Sen är det ju en bonus att det inte blir så mycket disk. Det har både grytor och mat på en plåt gemensamt. När jag funderade på mina personliga favoriträtter så insåg jag snabbt att grytor hamnade i topp - så det kändes som ett enkelt val att välja tema på boken. 

Innan jag åkte över Atlanten ställde jag mig och gjorde tio olika sorters grytor och frös in till min dotter, grytor för mig är comfort food och det ville jag lämna till henne medan jag var borta. 

Vart har du hittat inspiration till boken?

Just till denna bok hittade jag mycket inspiration i minna egna minnen och erfarenheter, framför allt från resor jag varit på - vilka goda grytor har jag ätit och upplevt i andra länder? Men jag har även frågat vänner och kollegor som väldigt givmilt har gett mig tips på allt från smakrika grytor från Malaysia till deras mormödrars bästa recept. Det har resulterat i grytrecept från hela världen.

Vad är viktigast att tänka på när man lagar middag i en gryta?

Ta i! Laga inte för få portioner av en gryta, trots att ni potentiellt inte är så många i familjen. En gryta blir godare i större mängd. Ju större gryta, ju lättare att få till de där riktigt goda, djupa smakerna. En gryta blir även godare med tiden, godast är den efter ca 3-4 dagar. Och tänk på att grytor är perfekta att frysa in, är ni till exempel 2 personer i familjen - frys in i storlekar om två portioner, så är det perfekt att ta fram och värma på.

Har du personligen någon favoritgryta?

Oj, så svårt. En Coq au vin går ju så otroligt fort att svänga ihop och får sedan stå och gotta till sig på spisen, alltså både enkel och god. Men i boken har jag en beouf gjord på rödbetor som också är riktigt, riktigt god!

Att göra en gryta kan kännas övermäktigt till vardags. Finns det recept i boken som är snabba och lättlagade också?

Absolut, grytor är absolut inte jobbigt eller övermäktigt. Det är ju den äldsta formen av matlagning där man förr i tiden endast hade en kittel man slängde i råvaror i - och egentligen är det ju exakt så det är idag också, enkelt! Vill man jazza upp en gryta (till exempel till helgmiddagen) så kan man ju såklart jobba mer med tillbehören - krutonger, toppings och andra fräscha tillbehör. Men det är ju givetvis inte nödvändigt till vardags.

Recept från boken

Visar recept: Tareq Taylor