Svampgryta med jordärtskocka
Svampgryta med jordärtskocka
18 ingredienser
30 min
”Det spelar ingen roll om champinjonerna är stora eller små, bruna eller vita – bara mängden är den rätta. Saltet hjälper svampen att släppa vätska. Det är viktigt att jordärtskockan blir färdigkokt. Om det kokar torrt i grytan, späd med lite grönsaksbuljong.” /Tareq
Ingredienser
- 300 g jordärtskocka
- 20 cm purjolök
- 1 klyfta vitlök
- 200 g portabellosvamp
- 500 g champinjoner (i olika storlekar och färg)
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 2 msk smör
- 1,5 tsk salt
- 2 dl torrt vitt vin
- 2-3 dl vispgrädde
- 1 dl grönsaksbuljong (eventuellt)
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk dijonsenap
- 2 tsk torkad dragon (eller 1 msk färsk hackad)
Råstekta potatisklyftor
- 800 g potatis
- 2 msk rapsolja
- 2 msk smör
- salt
Gör så här
- Skrubba jordärtskockorna – de behöver bara skalas om de har en massa knölar där det kan gömma sig jord. Skär i så fall bort knölarna och skrubba resten av skockan. Skär sedan skockorna i sex klyftor vardera.
- Skölj och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skär portabellon i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Låt små champinjoner vara hela och skär lite större i halvor eller kvartar.
- Fräs hälften av purjolöken tillsammans med vitlök, jordärtskockor, svamp och timjan i smör i en panna. Salta, häll i vinet och låt vätskan koka in i svampen i minst 20 minuter så att jordärtskockan blir färdig.
- Häll i grädde och kanske buljong. Tillsätt crème fraiche, senap, dragon och resten av purjolöken. Låt allt koka ihop i 1–2 minuter.
- Skala och skär potatisen i fina klyftor. Skölj dem noga och skaka sedan av dem i ett durkslag. Stek klyftorna i 2 msk olja och 2 msk smör i en stekpanna i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
- Servera grytan med den nystekta potatisen.