Svampgryta med jordärtskocka

svampgryta med jordartskocka
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Svampgryta med jordärtskocka

18 ingredienser

30 min

”Det spelar ingen roll om champinjonerna är stora eller små, bruna eller vita – bara mängden är den rätta. Saltet hjälper svampen att släppa vätska. Det är viktigt att jordärtskockan blir färdigkokt. Om det kokar torrt i grytan, späd med lite grönsaksbuljong.” /Tareq

Ingredienser

portioner
  • 300 g jordärtskocka
  • 20 cm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g portabellosvamp
  • 500 g champinjoner (i olika storlekar och färg)
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl grönsaksbuljong (eventuellt)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon (eller 1 msk färsk hackad)

Råstekta potatisklyftor

  • 800 g potatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Skrubba jordärtskockorna – de behöver bara skalas om de har en massa knölar där det kan gömma sig jord. Skär i så fall bort knölarna och skrubba resten av skockan. Skär sedan skockorna i sex klyftor vardera.
  2. Skölj och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skär portabellon i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Låt små champinjoner vara hela och skär lite större i halvor eller kvartar.
  3. Fräs hälften av purjolöken tillsammans med vitlök, jordärtskockor, svamp och timjan i smör i en panna. Salta, häll i vinet och låt vätskan koka in i svampen i minst 20 minuter så att jordärtskockan blir färdig.
  4. Häll i grädde och kanske buljong. Tillsätt crème fraiche, senap, dragon och resten av purjolöken. Låt allt koka ihop i 1–2 minuter.
  5. Skala och skär potatisen i fina klyftor. Skölj dem noga och skaka sedan av dem i ett durkslag. Stek klyftorna i 2 msk olja och 2 msk smör i en stekpanna i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
  6. Servera grytan med den nystekta potatisen.