Kycklingtagine, Tareq Taylors recept
Kycklingtagine, Tareq Taylors recept
23 ingredienser
1 h
”Tagine är namnet på ett kokkärl i keramik som är vanligt i Nordafrika. Men det går utmärkt att laga den här grytan med marockanska smaker i en vanlig gryta med lock som tål ugnsvärme. Kryddorna i kombination med den torkade frukten och kycklingen ger ett fantastiskt djup och en mustig smak.” /Tareq
Ingredienser
- 600 g kycklinglårfilé (utan skinn)
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk malen gurkmeja
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk malen svartpeppar
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk bockhornsklöver, malen
- 4 gula lökar
- 6 klyftor vitlök
- 0,5-1 msk harissa
- 4 msk olivolja
- 5-6 torkade aprikoser
- 2 msk russin
- 50 g sötmandel
- 1 förp saffran [0.5 g]
- 1,5 msk honung
- 1 förp krossade tomater (eller hela skalade på burk) [400 g]
- 5 dl kycklingbuljong
- 1,5-2 tsk salt
- citronsaft, färskpressad
Tillservering
- färsk koriander
- couscous
- yoghurt (naturell)
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
- Skär kycklingen i strimlor och lägg över i en skål. Blanda paprika, gurkmeja, kanel, peppar, ingefära och bockhornsklöver i en liten skål. Gnid in kycklingstrimlorna med hälften av kryddblandningen.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en gryta tillsammans med resten av kryddblandningen och harissa i 2 msk olja i cirka 10 minuter.
- Hacka aprikoserna grovt och tillsätt i grytan tillsammans med russin, mandel, saffran, honung, tomater, buljong och salt. Låt småkoka i några minuter.
- Bryn kycklingen i resten av oljan i en stekpanna på hög värme tills den får färg. Lägg den ovanpå såsen i grytan och tryck ner den lite. Täck med lock, ställ in i ugnen och ugnsbaka i cirka 40 minuter. Ta ut grytan och smaka av med salt och lite citronsaft.
- Servera grytan toppad med koriander och med couscous och en klick yoghurt till.