Kycklingtagine, Tareq Taylors recept

kycklingtagine tareqs recept
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Kycklingtagine, Tareq Taylors recept

1

23 ingredienser

1 h

”Tagine är namnet på ett kokkärl i keramik som är vanligt i Nordafrika. Men det går utmärkt att laga den här grytan med marockanska smaker i en vanlig gryta med lock som tål ugnsvärme. Kryddorna i kombination med den torkade frukten och kycklingen ger ett fantastiskt djup och en mustig smak.” /Tareq

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklinglårfilé (utan skinn)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk bockhornsklöver, malen
  • 4 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 0,5-1 msk harissa
  • 4 msk olivolja
  • 5-6 torkade aprikoser
  • 2 msk russin
  • 50 g sötmandel
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1,5 msk honung
  • 1 förp krossade tomater (eller hela skalade på burk) [400 g]
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1,5-2 tsk salt
  • citronsaft, färskpressad

Tillservering

  • färsk koriander
  • couscous
  • yoghurt (naturell)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.

  2. Skär kycklingen i strimlor och lägg över i en skål. Blanda paprika, gurkmeja, kanel, peppar, ingefära
och bockhornsklöver i en liten skål. Gnid in kycklingstrimlorna med hälften av kryddblandningen.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en gryta tillsammans med resten av kryddblandningen och harissa
i 2 msk olja i cirka 10 minuter.

  4. Hacka aprikoserna grovt och tillsätt i grytan tillsammans med russin, mandel, saffran, honung, tomater, buljong och salt. Låt småkoka i några minuter.

  5. Bryn kycklingen i resten av oljan i en stekpanna på hög värme tills den får färg. Lägg den ovanpå såsen
i grytan och tryck ner den lite. Täck med lock, ställ in i ugnen och ugnsbaka i cirka 40 minuter. Ta ut grytan och smaka av med salt och lite citronsaft.
  6. Servera grytan toppad med koriander och med couscous och en klick yoghurt till.