Med smak av smultron

Med smak av smultron

Och smultron det gör jag åt barna, för det tycker jag dom ska få, sjöng lilla Ida. Men även vi vuxna bör njuta av detta vackra, vilda, goda och nyttiga bär. Kanske har du det nära till hands i trädgården, annars är det bara att ge sig ut i skog och mark där det finns det gott om de röda små bären.

Smultron har nog de flesta av oss någon gång plockat och kanske låtit trä på ett strå, ja på engelska heter ju bäret just strawberry. På våren dyker de vita små smultronblommorna upp och en bit in i juni kan vi njuta av de första bären. Smultron växer i större delen av Eruropa och Asien och trivs på torra öppna platser, därför hittar vi dem ofta i skogsgläntor, vägrenar och backar.
Förutom de vanliga skogssmultronen finns det i Sverige ytterligare två vildväxande smultronsorter, backsmultron och parksmultron.

Backsmultron växer i landets östra delar. De är ofta inte lika högröda som de vanliga skogssmultronen, men är däremot mer rundade och har en sötare smak. Tittar man extra noga kan man se att de små nötterna i bäret sitter nedsänkta i fruktköttet.

Parksmultron odlades förr i tiden och kan fortfarande hittas vid en del herrgårdar och slott. Parksmultronets blad är stora, nästan i klass med jordgubbsblad, och blomman är mycket större än hos vanliga smultron. Tyvärr ger det nu förvildade parksmultronet dock väldigt dåligt med frukt, men påminner till smaken om sin kusin skogssmultronet.

Källa: LivsmedelsSverige

Smultronlycka