Jubileumstårta med persikomousse, smultronmousse och kiwisylt

Jubileumstårta med persikomousse, smultronmousse och kiwisylt
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Jubileumstårta med persikomousse, smultronmousse och kiwisylt

27 ingredienser

4,5 h

Ulrikas tårta i finalen av Hela Sverige bakar. En våningstårta med persikomousse, smultronmousse och kiwisylt. Täckt och dekorerad med sockerpasta och marsipan.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbottnar

  • 15 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl potatismjöl
  • 5 tsk vaniljextrakt
  • 1,75 tsk bakpulver

Persikomousse

  • 500 g persikopure
  • 3 dl grädde
  • 5 gelatinblad
  • 1 hel persika

Smultronmousse

  • 9 dl smultron
  • 6 dl grädde
  • 6 äggulor
  • 6 gelatinblad
  • 2 vaniljstänger

Kiwisylt

  • 500 g kiwi
  • 150 g syltsocker
  • 0,5 citron, skal och saft

Smörkräm

  • 600 g smör, mjukt
  • 12 dl florsocker
  • ca 2 dl vatten, kokhett
  • 4 msk vaniljsocker

Dekorering

  • ca 750 g sockerpasta
  • ca 750 g marsipan
  • modelleringschoklad
  • flowerpaste
  • pastafärg

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa formarna (2x26 cm, 2x12cm 2x18 cm hexagon) och täck botten med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker tills det är riktigt vitt och fluffigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i äggsmeten.
  5. Häll upp halvvägs i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min för de större och ca 20 min för de små.
  6. Ta ut och låt svalna något innan du lossar från formarna. Låt kallna helt innan du delar.

Persikomousse

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Värm lite av persikopurén och smält gelatinbladen. Häll upp i en skål och låt svalna.
  3. Vispa grädden och vänd försiktigt ner persikopurén.
  4. Smultronmousse
  5. Lägg gelatinbladen i blöt. Mixa smultronen med en stavmixer.
  6. Vispa gulorna till ett hårt skum tillsammans med fröna från vaniljstängerna.
  7. Värm lite av grädden och blanda ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll upp i en skål och ställ att svalna.
  8. Vispa resten av grädden.
  9. Blanda ner lite av äggkrämen i gelatinet och rör sedan tillbaka i smeten. Vänd ner smultronpurén och sedan grädden.

Kiwisylt

  1. Skala och mixa kiwifrukterna. Koka upp tillsammans med syltsockret och saft och skal från en citron. Låt koka ca 15 min. Häll över i en skål och låt svalna.

Smörkräm

  1. Mixa mjukt smör/margarin tillsammans med florsockret och vaniljsocker.
  2. Koka upp vatten och tillsätt lite i taget. Mixa tills smörkrämen är slät och smidig.

Montering

  1. Lägg din första tårtbotten på en tårtrondell i papp.#
  2. Lägg smörkrämen i en spritspåse och spritsa en ram rund ytterkanten på din första tårtbotten. Fyll med kiwisylt och lägg på nästa lager av tårtbotten.
  3. Upprepa proceduren med smörkräm och fyll sedan med persikomousse. Upprepa med smultronmoussen.
  4. Spackla hela tårtan med smörkräm och ställ kallt så tårtan får sätta sig ordentligt, gärna över natten.
  5. Blanda 50/50 med sockerpasta och marsipan och färga turkos. Kavla ut så du täcker din tårta och lite till.
  6. Lägg över locket och gå över med en "cakesmoother" så du får bort alla ev ojämnheter. Gör likadant med dina andra tårtor.
  7. Klipp av några sugrör så de är lika höga som din första tårta. Sätt dessa i en stor ring i mitten av tårtan.
  8. Spritsa ut lite smörkräm i mitten av tårtan, detta fungerar som ett lim så att tårtan blir stadig. Placera nästa tårta centrerat på den undre. Upprepa med den sista och överta tårtan.
  9. Av modelleringschokladen gör du slingrande grenar upp längs tårtan.
  10. Tillverka vita blommor av flowerpaste och pensla med lite rosa livsmedels"dust" fäst med smörkräm.