Ernsts chokladiga tryffeltårta med smultron

111 röster
45 m
8-10

Den här chokladkakan har en kärna som är kladdig och härlig – lite som en kladdkaka, fast lyxigare. En mörk, syndig kaloribomb med smultron, som Ernst själv beskriver den.

Visa mer
45 m
8-10

Du behöver

Tårtbotten

  • en klick smör, till formen
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 180 g vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Tryffel

  • 300 g mörk choklad, 72%
  • 1 dl grädde
  • 100 g socker
  • 100 g extrasaltat smör
  • 100 g hallon, mixade

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä botten på en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Smöra både kanterna på formen och den klädda botten.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner alla torra ingredienser med äggen. Tillsätt sedan det svala smöret. Vänd försiktigt ihop den till en smet, vispa inte.
  5. Häll ner smeten i springformen och baka i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt kakan svalna.
  6. Skär bort bakplåtspappret som sticker ut men låt tårtbotten ligga kvar på springformsbottnen. Kakan är väldigt krämig och kan vara svår att flytta på, så lägg hela kakan med springformsbotten på ett uppläggningsfat.
  7. Tryffel
    Skär ner chokladen i fina bitar och lägg i en bunke.
  8. Koka upp socker och grädde. Häll grädden över chokladen och rör runt tills chokladen smält helt.
  9. Bryt ner rumsvarmt smör i den varma chokladen och låt smöret smälta ut.
  10. Mixa hallon och blanda ner i tryffelsmeten. Låt smeten sätta sig något och bred ut den över den avsvalnade chokladbotten.
  11. Garnera tårtan med smultron och servera med lättvispad grädde.
15 augusti 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept