• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Smultronglass i rånskål

Smultronglass och jordgubbar  i rånskål
Foto: TV4

Smultronglass i rånskål

8 steg att laga

13 ingredienser

1,5 h + tid i frys

Magisk söt smultronglass serveras i en vacker rånskål med färska jordgubbar. Till desserten serveras jordgubbsbaileys. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Glassen

  • 2 dl smultron
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde (2.5 dl lösvispad, 2.5 dl ovispad)

Rullrån

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten

Till servering

  • färska jordgubbar
  • baileys (med smak av jordgubbar)
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Glass
    Vispa äggen med sockret till en smet. Ha i vaniljstångens urskrapade innehåll. Sedan ha i vispgrädden, både ovispad och vispad. Vispa sedan om försiktigt i smultronen och ha i den i en glassmaskin i ca 1 h innan du har in den i frysen till servering.
  2. Plocka fram glassen i god tid så den hinner tina.
  3. Rullrån
    Smält smöret och det låt svalna. Blanda ihop socker, vaniljsocker, vetemjöl, vatten. Häll sedan i smöret.
  4. Smörj järnet med smör. Klicka i ca en matsked smet i rullrånsjärnet.
  5. Grädda gyllenbruna på båda sidorna.
  6. Ta ut rånet ur järnet och lägg det på ett upp och ner vänt glas/skål, då formar sig rånet till en skål.
  7. Choklad
    Smält chokladen i vattenbad. Spritsa sedan ut chokladen på ett smörpapper och sedan in i kylen så att det stelnar.
  8. Lägg glassen i rullrånsskålen och häll på en skvätt jordgubbbsbaileys. Garnera med vispgrädde, jordgubbar och den spritsade chokladen.