Lisa Lemke experimenterar gärna i köket

Lisa Lemke experimenterar gärna i köket

Lisa Lemke är matkreatören som alltid har många järn i elden. I stort sett allt i hennes liv kretsar kring mat. Både att laga och äta. Det lokalproducerade är en stor passion och inspirationskraft i köket, inte minst det hon själv har möjlighet att odla, plocka och jaga.

– I min familj har det alltid lagats mycket mat. Min mamma var dagmamma och med så många barn fanns det mat som skulle lagas. Även mina mor- och farföräldrar lagade alltid mat i mängder. Jag tror att det är därför som jag bestämde mig för att bli matskribent. Jag både gillar att skriva och att laga mat och tänkte att det måste vara en perfekt kombination för mig.

Lisas matfilosofi är enkel:
– Mat knyter samman människor. Det är skönt att sitta kring ett bord tillsammans med vänner eller familj med mat på bordet som man lagat själv och lagt ner tid och kärlek på. Maten bildar ett kitt som får människor att må bra. Den ser till att man träffas. Det bästa jag vet är när man är många som lagar mat tillsammans.

För Lisa Lemkes egen del handlar matlagningen mycket om möten mellan smaker. Gammalt möter nytt och smaker från världen över möts i spännande kombinationer, till exempel en italiensk risotto gjord på klassiska svenska korngryn.
– Jag tittar väldigt mycket på vad som händer just nu ute i naturen, vad som är i säsong och i gamla bak- och kokböcker där man tar tillvara på råvaror och rester på ett sätt som vi många gånger glömt bort idag. Jag får även mycket inspiration från smaker jag möter på mina resor och tar med mig tillagningssätt och smakkombinationer tillbaka hem till Sverige. Men sen gör jag gärna om dem, anpassar dem till våra förutsättningar och våra lokala råvaror. Matlagning ska vara enkelt och roligt!

Lisa Lemkes smakexplosioner