Citrussoppa med kycklingdumplings

Citrussoppa med kycklingdumplings
Foto: Stefan Edetoft
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Citrussoppa med kycklingdumplings

0

18 ingredienser

40 min

En spännande soppa som värmer gott i vinterkylan. Vill man göra en snabbvariant kan man ersätta dumplingsen med fint strimlad kycklinglårfilé som får koka med i ca 5 minuter.

Ingredienser

portioner4

Dumplings

  • 16 wontonark (finns att köpa frysta i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 100 g kycklingfärs (eller kalkonfärs)
  • klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 röd spansk chilifrukt, finhackad
  • salt
  • peppar

Soppa

  • 3 blodapelsiner
  • 3 gula lökar, finhackade (små)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 msk färsk ingefära, riven
  • 7 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl färskpressad apelsinjuice
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Soppa: Skär bort skal på blodapelsinerna med kniv och skär fruktköttet i grova bitar. Hetta upp en stor kastrull med rapsolja och fräs lökhacket tillsammans med riven ingefära i någon minut. Slå på vatten, buljongtärningar och blodapelsin och låt sjuda utan lock i ca 10 minuter.
  2. Dumplings:Gör dumplingsen under tiden som soppan kokar. Blanda samman allt utom wontonarken till en jämn smet. Lägg ut wontonark ett och ett på en skärbräda. Klicka ca 1 rågad tesked färs i mitten av varje ark. Nyp ihop hörnkanterna på degbitarna så att fyra spetsar bildas runt fyllningen. Vik in spetsarna medurs så att det formas som en korg runt fyllningen. Klistras inte spetsarna fast, pensla med lite mer vatten. Lägg över en fuktig torkhandduk över dumplingsen och ställ in i kylskåp.
  3. Mixa nu soppan grovt med en stavmixer, det får gärna vara grövre bitar av blodapelsin och lök kvar. Smaka av med salt och peppar och slå på apelsinjuicen. Låt soppan koka upp igen och lägg ner dumplingsen i soppan. Låt sjuda i ca 5-7 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt inuti. Servera genast.