Mördegslängder med kryddig mandelfyllning
Mördegslängder med kryddig mandelfyllning
15 ingredienser
30 min
Här låter vi bittermandeln ta ton i mandelfyllning – ett gott och oväntat inslag! Räcker till 20 kakor.
Ingredienser
- 125 g smör, rumstempererat (eller margarin)
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk vaniljsocker
Fyllning
- 3 bittermandel, rivna
- 1 tsk kardemummakärnor, krossade
- 75 g marsipan, finriven
- 0,5 msk vaniljsocker
- 25 g smör, rumstempererat
- hushållsfärg
- 1 ägg, till pensling
- 50 g mandelspån
- 1 dl pärlsocker
Gör så här
- Mördegen: Sätt ugnen på 200 grader. Rör matfett och socker poröst. Vispa upp ägget lätt och rör ner i smörblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta in i smeten. Låt degen ligga i kylskåp i minst 30 minuter.
- Fyllning: Blanda marsipanen med vaniljsocker, bittermandel, kardemumma och smör. Arbeta ihop till en jämn smet och färga eventuellt med ett par droppar valfri karamellfärg.
- Utbakning: Dela kakdegen i tre delar och forma till 25 cm långa längder som är ca 3-4 cm breda. Lägg en sträng av marsipanfyllningen i mitten och rulla ihop allt till en rulle. Lägg över på bakplåtsklädd plåt och platta till rullarna försiktigt. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter och skär därefter genast längderna på snedden i 1-2 cm breda kakor. Låt svalna på plåten.