Surströmmingsklämma för nybörjare

Dags för surströmmingsfest!

Surströmming är en riktig vattendelare. Men med enkla knep och rätt tillbehör kan surströmmingen uppskattas av (nästan) alla! Här har vi samlat ihop några av våra allra bästa favoritrecept på surströmming och goda tillbehör.

Surströmming är egentligen inget annat än syrad strömming. Fisken fångas under lektiden på våren och läggs sedan i saltlake, det vill säga i saltmättat vatten i stora öppna träkärl. Efter några dagar hölls strömmingen över i nytt saltlake, fast den här gången med mindre saltmängd. Själv jäsningsprocessen av fisken kräver värme och därför rullas tunnorna ofta ut i solskenet. När strömmingen börjar jäsa får tunna ligga i 15-18 graders temperatur i upp till åtta veckor. Sedan läggs fisken i plåtburkar och fraktas ut i Sverige och även i resten av världen. Det är inte för inte som Sverige är känt för att ha "the stinkiest food in the world".

Surströmmingens historia
Jäsning är en gammal metod att konservera fisk på. När saltmängden och temperaturen är rätt blir ett mjölksyraenzym verksamt i fiskens ryggrad, vilket innebär att mjölksyra och aminosyrer uppkommer och fisken börjar jäsa. Syrorna har en antibiotisk effekt och aminosyrorna är smaker. Förr var det ett sätt att hantera livsmedel på, men idag gör vi det för smakupplevelsens skull.

Till surströmmingspremiären

Knäckebröd
Johan Sörberg
Betyg: 3.5 av 5 (50 röster)

Johans goda knäckebröd

Johan Sörberg
Citronsnaps
Fredrik Eriksson ny
Betyg: 3.6 av 5 (38 röster)

Citronsnaps

Fredrik Eriksson
5 min
ENKELT
Matjestallrik med brynt smör och romsås
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Matjestallrik med brynt smör och romsås

30 min
POPULÄRT
Abba klassisk gubbröra med ansjovis
Betyg: 4.3 av 5 (18 röster)

Klassisk gubbröra med ansjovis

20 min
POPULÄRT
Gubbröra med matjessill på fröknäcke
Tom Sjöstedt SMK 2025
Betyg: 4.1 av 5 (114 röster)

Gubbröra med matjessill på fröknäcke

Tom Sjöstedt
20 min + gräddning
Mandelpotatis
Tommy Myllymäki 2024 KM
Betyg: 1.7 av 5 (3 röster)

Mandelpotatis

Tommy Myllymäki
POPULÄRT
Fröknäcke på majsmjöl
Ernst Kirchsteiger
Betyg: 4.1 av 5 (104 röster)

Fröknäcke på majsmjöl

Ernst Kirchsteiger
40 min
Krydda ditt brännvin
Köket .se kocksida
Betyg: 3.25 av 5 (16 röster)

Krydda ditt brännvin

Köket.se
ENKELT
Siris sillklämma på matjes
Siri Barje 2016
Betyg: 4.83 av 5 (6 röster)

Siris sillklämma på matjes

Siri Barje
20 min
Potatis- och pepparrotsröra
Lisa Lemke 2016
Betyg: 2.71 av 5 (7 röster)

Potatis- och pepparrotsröra

Lisa Lemke
10 min
POPULÄRT
Mamma Gunborgs tunnbröd med köpjäst
martin löf
Mjukt kornmjölstunnbröd med anis och fänkål
Betyg: 4.6 av 5 (5 röster)

Mjukt tunnbröd med anis

1 h
Snaps med citron och dill
Ernst Kirchsteiger
Betyg: 2.73 av 5 (44 röster)

Snaps med citron och dill

Ernst Kirchsteiger
10 m
Hårt tunnbröd
Alexandra Zazzi KK 2023
Betyg: 3 av 5 (10 röster)

Hårt tunnbröd

Alexandra Zazzi
Kryddat brännvin
Köket .se kocksida
Betyg: 5 av 5 (1 röster)

Kryddat brännvin med örter

Köket.se
Dalatunnbröd i stekpanna
Leila Lindholm
Betyg: 3.6 av 5 (85 röster)

Dalatunnbröd i stekpanna

Leila Lindholm
1h 35 min
Dill- och kumminsnaps

Dill- och kumminsnaps

Torbjörn Olsson
Dags för surströmmingsfest! | Köket.se