Dags för surströmmingsfest!

Dags för surströmmingsfest!

Här hittar du allt för en god surströmmingsfest. Nedan har vi samlat ihop några av våra favoritrecept på surströmming och goda tillbehör.

Surströmming
Nej, surströmmingen är inte en butter fisk som man kan tro, namnet står helt enkelt för syrad strömming. Fisken fångas under lektiden på våren och läggs sedan i saltlake, det vill säga i saltmättat vatten i stora öppna träkärl. Efter några dagar hölls strömmingen över i nytt saltlake, fast den här gången med mindre saltmängd. Själv jäsningsprocessen av fisken kräver värme och därför rullas tunnorna ofta ut i solskenet. När strömmingen börjar jäsa får tunna ligga i 15-18 graders temperatur i upp till åtta veckor. Sedan läggs fisken i plåtburkar och fraktas ut i Sverige och även i resten av världen.

Jäsningen

Är salt och temperatur de rätt så blir ett mjölksyraenzym verksamt i fiskens ryggrad, vilket innebär att mjölksyra och aminosyrer uppkommer och fisken börjar jäsa. Syrorna har en antibiotisk effekt och aminosyrorna är smaker. Detta är en gammal metod att konservera fisk på. Förr var det ett sätt att hantera livsmedel på, idag gör man det för smakupplevelsens skull.

Till surströmmingspremiären