Mandelpotatis

Mandelpotatis
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Mandelpotatis

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

5 ingredienser

Tänk bakad potatis, fast i miniformat. Gör ursvenska tapas med löjrom, gräddfil och lök. Det blir extra lyxigt och kan varieras i oändlighet. Ångan gör att potatisen behåller sin fina form och smak.

Tips! Löjrommen ovan är kockens favorit. En annan god potatisfyllning är rökt renstek med en bit grönmögelost utrörd i lite crème fraiche. Eller varför inte prova fetaost och mynta?

Ingredienser

portioner
  • 12 små mandelpotatisar

Fyllning:

  • 1 rödlök
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk rom (t ex löjrom eller sikrom)
  • 1 msk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Borsta och torka potatisen väl. Man ska kunna äta skalet.
  2. Lägg potatisen i en ugnsform och sätt ugnen på full ånga.
  3. Beräkna 25–35 minuter från det att ugnen är varm tills potatisen är färdig.
  4. Prova med en sticka.
  5. Skala löken och skär den i tunna ringar.
  6. Ta ut potatisen, skär ett kryss på toppen och tryck till den i sidorna.
  7. Klicka gräddfil, rom och gräslök i varje potatis.
  8. Toppa med en lökring. Smaskens!