Gubbröra med matjessill på fröknäcke
Gubbröra med matjessill på fröknäcke
19 ingredienser
20 min + gräddning
Tom Sjöstedts goda recept på gubbröra på matjessill. Röran serverar han på hembakat fröknäcke. Servera på buffén eller som snacks.
Nötter och frönSvensk/nordisk matHusmanskost och receptklassikerFörrätterBrunchPåskmatPåskFiskJulmatSåser/rörorTilltugg/snacks/snittarBuffématMidsommarmat
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
Gubbröra
- ca 150 g hela matjessillfiléer, avrunnen vikt
- 1 rödlök (liten)
- 4 ägg, hårdkokta
- 1,5 dl majonnäs
- 2 msk gräddfil
- 0,5 dl dill, hackad
- 0,5 dl gräslök, hackad
- salt
Fröknäcke
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl sesamfrön
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl linfrön
- 2 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 1 msk flingsalt
Till servering
- 100 g smör, brynt
- 1 kruka dill
Gör så här
Gubbröra
- Skär sillen i små bitar (se till att sillen har runnit av väl). Skala och finhacka löken. Skala och finhacka äggen.
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.
- Bryn smöret i en kastrull.
Fröknäcke
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser förutom saltet i en bunke.
- Koka upp vatten och blanda med oljan. Häll ner i bunken och blanda allt till en jämn smet.
- Bred ut på ett bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper. Kavla frösmeten tunn, endast ett par mm tjock.
- Dra bort det övre pappret. Strö över flingsaltet. Kavla lätt för att få saltet att fastna bättre. Lägg på en plåt.
- Grädda ca 45 minuter i ugnen på 150 grader. Låt svalna och bryt i bitar före servering.
Servering
- Lägg upp röran på knäckebitarna. Ringla över lite brynt smör. Garnera med dillkvistar.
Glöm inte att matsortera skal från lök och ägg samt rester från dill och gräslök för en hållbar matlagning, och njut av din gubbröra på fröknäcke. /Köket-redaktionen