Vad är celiaki?

Celiaki, eller glutenintolerans som det ofta kallas, är överkänslighet mot proteiner som finns i vete, råg och korn. Allergin växer inte bort, utan kräver att man håller sig till en glutenfri diet hela livet.

För en person med celiaki räcker det med bara en gnutta vetemjöl eller annan glutenhaltig råvara i maten för att tarmslemhinnan ska ta skada och ge stora besvär.

Om du ska bjuda en glutenallergiker på något, så tänk på att kontrollera alla ingredienser noggrant och se även till att de råvaror du använder inte kommer i kontakt med gluten via skärbrädor och liknande. Tänk också på att inte använda vanligt ströbröd!

Naturligt glutenfria livsmedel
Potatis, ris, majs, quinoa, hirs, bovete.

De som har celiaki kan pröva havre i kosten. Denna havre bör vara kontrollerad så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn.

Allergi mot sädesslagen är inte samma sak som glutenintolerans.

Läs mer om celiaki på Livsmedelsverkets hemsida

Tips på glutenfritt!

 • Glutenfria semlor

  Baka glutenfritt

  Det kan vara svårt att hitta bra glutenfria recept när det kommer till bakning. Här hittar du helt glutenfria bakverk, kakor, tårtor och muffins.
 • Snabb kantarellsoppa, Jessica Frejs recept

  Värmande soppor under 30 min - Jessica Frejs recept

  Det är alltid gott med en värmande soppa! Oavsett hur lite du har i kylen kan man nästan alltid få till en soppa.
 • Glutenfria våfflor med mandelmjöl

  Glutenfria våfflor med mandelmjöl

  Glutenfria våfflor gjorda på ägg, mjölk och mandelmjöl. Fluffiga och goda, precis lika enkelt att göra som vanliga våfflor! Servera med BOB BARA BÄR & Frukt - en "sylt" utan tillsatt socker.

  Sponsrat innehåll

Glutenfria recept

Fler tips!