Teriyakilax med wokade grönsaker och ris

POPULÄRT
koket.se
Teriyakilax med wokade grönsaker och ris
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Teriyakilax med wokade grönsaker och ris

19 ingredienser

35 min

Middag med asiatiska smaker! Laxfiléer penslas med teriyakisås och tillagas smidigt i ugnen medan krispiga grönsaker wokas och vänds runt i en god sås. Bjud med nykokt ris och du har en fräsch och vardagsvänlig middag.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lax

  • 1 dl teriyakisås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 4 port laxfilé (à 150 g)
  • 1,5 msk rostade sesamfrön

Wokade grönsaker

  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl ostronsås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 rödlök, skuren i tunna klyftor
  • 1 morot, i 0,5 cm skivor (stor)
  • 10 cm purjolök, i 0,5 cm skivor
  • 0,5 salladskål, i munsstora bitar (liten)
  • neutral rapsolja, att woka i
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port jasminris

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Blanda teriyakisås med sesamolja, vitlök och ingefära.
  4. Lägg laxen i en ugnssäker form och pensla på såsen. Strö på sesamfrön och baka av laxen i ugnen i 15 minuter.

Wokade grönsaker

  1. Blanda ihop sweet chilisås med ostronsås, sesamolja och risvinäger. Ställ vid spisen.
  2. Förbered alla grönsaker.
  3. Hetta upp en wokpanna eller en djup stekpanna till rykande varm. Woka grönsakerna i några minuter till krispiga och spänstiga. Häll på såsen och rör om.
  4. Servera laxen med de wokade grönsakerna och ångade varmt ris.