Vad är "red velvet"?

Varför heter det red velvet, vad smakar red velvet och var kommer den röda färgen ifrån?

Red velvet är faktiskt ingen nyhet, även om det är en trend som blommat upp de senaste åren i form av red velvet cake, red velvet pannkakor, cupcakes, cookies, glass och även red velvet latte.

Red velvet kommer från USA och även om historierna är många och varierar sig något så sträcker sig red velvets historia ända tillbaka till 1800-talet. Men först någon gång på 20-50-talet blev den populär och återfinns som recept i flera bakböcker.

Red velvet bakverk innehåller kakaopulver, vinäger och kärnmjölk/ filmjölk. Den kemiska reaktionen mellan dessa tre ingredienser ger bakverket en djup rödbrun färg som idag ofta förbättras med röd färgpasta. Kakaopulvret gör även mjölet mjukare vilket leder till en extra len och fluffig kaka, därav namnet velvet. 

Men smakar alla red velvet bakverk choklad? Njae, många av recepten har så lite kakao att det inte smakar choklad, bara ger den där igenkännande, lena konsistensen. Därför tror många att red velvet är ett vitt bakverk som endast färgats med röd färgpasta.

Under andra världskriget när det var ransoneringstider användes rödbeta istället, både som fyllning och färgsättning - något som än idag är populärt plus att det ger en riktigt saftig kaka.

Här har vi samlat några av Kökets sammetslena recept!

Red velvet

Vårig valborgsmiddag