Red velvet rulltårta

POPULÄRT
Red velvet rulltårta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Red velvet rulltårta

14 ingredienser

En röd chokladrulltårta med härligt luftig och krämig cream cheese frosting utan smör. Den bara smälter i munnen och smakar magiskt.

TIPS!

Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1/2 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och 0,5 dl färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.

Ingredienser

Ingredienser rulltårta:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5-1 msk röd pastafärg
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vinäger (av valfri sort)

Ingredienser fyllning:

  • 300 g färskost, kylskåpskall
  • 1 dl vispgrädde, kylskåpskall
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • florsocker (att pudra med)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Blanda ihop kakao och pastafärg till en jämn och tjock smet i en skål. Tillsätt det till äggvispet och vispa tills färgen fördelat sig jämnt i smeten.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten förutom bikarbonat och vinäger och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  5. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i långpannan, bre ut smeten i ett jämnt lager och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
  7. Vänd upp rulltårtan på ett nytt bakplåtspapper. Lägg en ren kökshandduk under det nya bakplåtspappret medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort det gamla bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  8. Vispa ihop vispgrädde och färskost krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  9. Rulla upp handduken och bre ut fyllningen på rulltårtsbotten.
  10. Rullla ihop botten och servera direkt eller ställ den i kylskåpet för att gotta sig tills du blir fikasugen.