Micaelas red velvet cake

Cher-tårta
Foto: TV4
Micaela Cederlöf Johansson
Micaela Cederlöf Johansson

Micaelas red velvet cake

Av: Micaela Cederlöf Johansson

Från: Det stora tårtslaget

21 ingredienser

Under den vackra dekorationen gömmer sig saftiga chokladbottnar och fräsch cream cheese-frosting. Nytt uppdaterat recept!

Ingredienser

Red velvet cake

  • 350 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 dl strösocker
  • 80 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg (stora)
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 msk flytande röd hushållsfärg/2 msk röd pastafärg
  • 1,75 dl mjölk (eller filmjölk)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk äppelcidervinäger (el vitvinsvinäger)

Cream cheese-frosting

  • 500 g färskost
  • 500 g smör, rumsvarmt
  • 2-4 tsk vaniljextrakt
  • ca 1000 g florsocker
  • 400 g mjölkchoklad med salta mandlar
  • ca 500 g färska hallon)

Schweizisk smörkräm

  • 510 g strösocker
  • 266 g äggvita
  • 800 g smör
  • 1-2 tsk fläderessens

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 2 eller 3 formar var som är 8" och 6" (" = inch).
  2. Sikta samman mjöl och salt. Rör smör och socker riktigt vitt och fluffigt i en maskin. Tillsätt sedan äggen, ett i sänder. Se till att smeten körs ordentligt mellan varje ägg tillsätts. Tillsätt sedan mjölblandningen i smeten växelvis med filmjölken/mjölken. Se till att du börjar och avslutar med mjölet.
  3. Blanda samman den röda hushållsfärgen med kakaon i en liten skål så att det blir en slät pasta. Tillsätt pastan till den stora smeten. Blanda väl.
  4. Rör snabbt men väl samman bikarbonaten med äppelcidervinägern i en skål. Det kommer att skumma och tillsätt blandningen snabbt till smeten. Kör smeten på mediumhastighet så att allt blandas väl.
  5. Fördela smeten i formarna och jämna till ytan med en slickepott. Grädda ca 25-30 minuter, mitt i ugnen, tills en sticka kommer ut ren.
  6. Ta ut och låt kakorna svalna helt på bakgaller. Tänk på att minst dubblera detta recept om du ska göra en extra hög tårta.

Frosting

  1. Rör färskost, smör och vanilj krämigt i en maskin.Tillsätt florsockret gradvis under sakta rörning. Öka upp hastigheten och kör tills frostingen är lätt och fluffig. Hacka 200 g choklad fint och strö ned i frostingen.
  2. Tillätt lite mjölk om blandningen känns för hård och mer florsocker om den känns för lös.

Schweizisk smörkräm

  1. Blanda ihop äggvita och socker i en skål. Ställ skålen i ett vattenbad. Vispa då och då tills blandningen är 60 grader.
  2. Ta bort från vattenbadet och vispa äggblandningen vitt och pösigt.
  3. Tärna smöret och häll i smöret då och då under omrörning. Tillsätt fläder.
  4. Vispa tills blandningen gått ihop och blivit slät.

Montering

  1. Smält 200 g choklad som du stryker över bottnarna med.
  2. Montera tårtan med frosting mellan varje lager, även med hallon och smält choklad. Spackla med smörkräm. Ställ i kylen minst två timmar innan servering/täckning med sockerpasta (för bäst resultat, låt stå i kyl under natten).