Red velvet semla

1 röst
18 stora semlor
Red velvet semla
Foto: Camilla Hamid

Röda chokladsemlor med nötig mandelmassa och whipped cream cheese frosting. En red velvet semla, helt enkelt!

Receptet ger ca 18 medelstora semlor eller 32 minisemlor. Minisemlor gräddas hälften så kort tid som de medelstora.

TIPS!

Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.


Gör semlorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 750 g glutenfri mjölmix och blanda ner 2 msk fiberhusk tillsammans med jäst och mjölk i början av receptet.


Gör semlorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk (soja-, havre- eller kokos) och utesluta äggen i degen. Pensla bullarna med växtbaserad mjölk och gör frostingen på samma mängd växtbaserad vispgrädde (soja-, havre- eller kokos).

Visa mer
18 stora semlor

Du behöver

Röda semmelbullar med chokladsmak:

  • 50 g jäst, rumstempererad (färsk för söta degar)
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 150 g smör, mjukt, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg, rumstempererade
  • 0,75 dl kakao
  • 1-2 msk röd pastafärg
  • 1 tsk salt
  • ca 14-15 dl vetemjöl

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:

  • 200 g sötmandel
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt

Fyllning & dekoration:

  • 600 g färskost, kylskåpskall
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl florsocker
  • florsocker (att dekorera med)

Pensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Lös upp med mjölken.
  2. Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kakao, pastafärg och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  3. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
  4. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
  5. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
  6. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  7. Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  10. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  11. Tillsätt florsocker och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  12. Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt (se videon ovan) för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
  13. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  14. Fyll bullarna med mandelmassa och frosting. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. V
  15. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.
Tips!
Camilla Hamid 2

Vill du ha fler baktips från Camilla?

Laddar fler recept...