Red velvet cake med kolasmörkräm och karamellpopcorn

Red velvet cake med kolasmörkräm och karamellpopcorn
Foto: TV4

Red velvet cake med kolasmörkräm och karamellpopcorn

Av: Shereen Saouk, Marie-Louise Carlmark

Från: Det stora tårtslaget

23 ingredienser

Ingredienser

Shereens Botten (räcker till 4 bottnar, 20 cm)

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 dl filmjölk
  • ca 3 msk röd pastafärg

Shereens fyllning (räcker till att fylla en 20 cm tårta)

  • 225 g färskost
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 60 g florsocker
  • 160 ml grädde
  • jordgubbar och hallon, hackade

Marie-Louises kolasmörkräm (x4)

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 350 g florsocker [6 dl]
  • 8-16 g vaniljsocker [1-2 msk]
  • 3 msk vatten, kokhett
  • 3 msk dulce de leche

Karamellpopcorn

  • 0,5 dl popcorn
  • 40 g strösocker [0,5 dl]
  • 2 msk smör
  • 1 g salt
  • 1 msk olja

Gör så här

Bottnar

  1. Vispa socker och ägg poröst. Sikta alla torrvaror och blanda ner dem i äggblandningen. Blanda färg och filmjölk och häll ner under vispning.
  2. Fyll en tårtring med bakplåtspapper i botten med ca 1,5 cm med smet, grädda på 200 grader ca 10 min. Skär längs kanten för att separera formen och vänd botten på bakplåtspapper och ta bort det gamla bakplåtspapperet.

Cream cheese-frosting

  1. Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Vid montering, blanda ner hackade bär i frostingen.

Kolasmörkräm

  1. Vispa smöret riktigt mjukt, tillsätt florsocker + smaksättning, vispa runt och häll sist i vatten och vispa ihop allt. Räcker till att spackla en 25 cm tårta.

Karamellpopcorn

  1. Poppa popcornen i olja + salt. Smält sockret i en stekpanna, tillsätt 1 msk smör och tillsätt popcorn, tillsätt 1 msk smör till och blanda runt. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.

Montering

  1. Lägg lite fyllning på tårtbrickan och lägg på ett lager tårtbotten, bred på fyllningen, lägg på ett lager tårtbotten + ett lager fyllning till och till sist på med ett lager tårtbotten till (totalt 3 lager botten i en tårta). Plasta in tårtan och låt stå helst ett dygn.
  2. Gör i ordning smörkrämen och spackla tårtan så jämnt du kan, pensla på med lite kallt vatten så sockerpastan fäster enklare. Kavla ut sockerpasta (går åt 750 gram till en 25 centimeters tårta) och lägg på tårtan, dra ut veck och jämna till tårtan med smoother. Nu är tårtan färdig för att dekoreras. Om den ska staplas måste man ha stödpinnar som är exakt lika långa emellan varje våning. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta eller flowerpaste.