Red velvet cake med mjölkchokladfrosting och chocolate chip cookies

Red velvet cake med mjölkchokladfrosting och chocolate chip cookies
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Red velvet cake med mjölkchokladfrosting och chocolate chip cookies

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

Underbar red velvet cake med chokladig marängsmörkräm, jordgubbar och chocolate chip cookies.

Tips! Skär smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl filmjölk
  • ca 2 tsk röd pastafärg

Mjölkchokladfrosting

  • 300 g mjölkchoklad
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 150 g äggvita [4-5 st]
  • 220 g strösocker [2,5 dl]
  • 0,5 krm salt
  • 450 g osaltat smör, rumstempererat

Chocolate Chip Cookies 15 st

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 85 g smör, rumstempererat
  • 1 dl farinsocker
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 ägg, rumstemperatur
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g ljusa chokladknappar

Garnering

  • 250 g färska jordgubbar
  • 100 g mörk choklad 70 %

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och färg. Rör till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, helst 18-20 cm i diameter, och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Frosting

  1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
  2. Lägg äggvitorna, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm till alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
  3. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Cookies

  1. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca 5 minuter med elvisp.
  2. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även chokladknapparna. Ställ degen i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 grader. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte till dem!
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och låt svalna helt.

Montering

  1. Lägg en botten längst ner och stryk ett jämnt lager smörkräm på toppen och lägg på rikligt med jordgubbar upprepa processen tills sista delen av bottnen ligger på plats.
  2. Spackla tårtan så att alla smulor fastnar. Låt vila i kylen ca 20 minuter.
  3. Spackla tårtan igen så att bottnarna inte syns igenom smörkrämen. När du har en jämn och fin tårta kan du börja dekorera.
  4. Jag dekorerar med rosetter runt toppen av tårtan och ett mindre berg av jordgubbar i mitten. Längs botten spritsar jag även jättesmå rosor. Det lyfter hela tårtan. Låt tårtan vila i kylen till servering.