Soppa på gula kantareller och sherry

Sherry - Gott vin till svamp!

"De flesta har hört talas om sherry men många tror att det är en söt produkt och många tror att det är en tantdryck." Sommelier Maya Samuelsson menar på att Sherry är ett missförstått vin som faktiskt passar alldeles magiskt bra till mat och framför allt svamp. Slå på klippet och se när Maya tipsar om sina favoriter!

Sherry kommer från Spanien, från ett triangelformat område kallat "Sherrytriangeln", belägen i Andalucien. Det är alltså som med Champagne - all Sherry görs i denna region. 

Något som är unikt med Sherryn är att den inte har någon årgång, utan för varje år man lägger in vinet på fat så fyller man på faten från de tidigare åren, alltså är alla Sherrys en blandning av mängder av olika årgångar. Vissa sorter kan innehålla spår av viner som är över 100 år gamla. 

När man fyller på ett Sherry-fat så lämnar man alltid lite luft i toppen av fatet. Där bildas då ett jästlager som kallas flor, vilket ger vinet väldigt mycket doft och smak. 

I klippet lyfter Maya fram den torra Sherryn, alltså den som passar alldeles utmärkt till mat som till exempel svamprätter. Framför allt tipsar hon om en sort som heter "Fino", en ljus variant av Sherry med tydlig karaktär av flor. 

Två varianter av Sherry fino som finns på Systembolaget hittar du nedan. 

Sherry fino

Bodegas Poniente, Nr 92754, 750 ml, 349 kr. 

Fino Inocente, Nr 8202, 375 ml, 87 kr.

Svampglädje