Så räddar vi havens fiskar

Återkommande rapporter varnar oss om att haven kommer att vara tomma snart om vi fortsätter fiska som vi gör idag. Samtidigt uppmanas vi av hälsoskäl att äta fisk minst tre gånger i veckan. Fisk som innehåller så mycket nyttigheter och är så lockande god på tallriken med lite färskpotatis och citronsås. Hur ska det gå ihop?

Anledningen till att fisket påverkar miljön negativt beror på överfiske och dåliga fiskemetoder. På grund av dåliga fiskemetoder, plockar vi upp fler fiskar än vad vi behöver från havet. Till och med fiskar vi inte vill äta. Fiskar som är så små och unga att dom inte hunnit fortplanta sig för att det ska bli nya, fler fiskar i havet. ​

Fler tar ställning

Ett flertal restauranger, kockprofiler och livsmedelsföretag har tydligt tagit ställning och kräver ett hållbart fiske. Abba håller med om att ett starkt miljöengagemang är en självklarhet. Därför är det höga krav på fisken innanför Abbas förpackningar. Var fisken har fångats och att den fiskats inom hållbara kvoter är noga bevakat.


Så när producenterna tagit sitt ansvar, vad kan du som konsument göra?
För att underlätta för dig som konsument finns det flera märkningar att titta efter i kyl- och frysdisken. MCS, KRAV och ASC är tre märkningar som alla talar om att fisken är fångad/ odlad på ett hållbart sätt, som du kan köpa hem och laga till middag. Välj även mindre sorters fiskar när du handlar, de är de allra mest klimatsmarta firrarna.


MSC (Marine Stewardship Council)
MSC är en oberoende organisation som arbetar för att fisket ska ske på ett hållbart sätt med skonsamma fiskemetoder för att garantera fiskebeståndens framtid.
Genom att välja MSC-märkt fisk får du en garanti på att fisken har fiskats enligt alla krav som ingår i en MSC-certifiering och kan spåras tillbaka till båten som tagit upp fisken. Då kan du med gott samvete njuta av din middag!

 Idag är 86% av alla Abbas produkter MSC-märkta, därav alla sillprodukter. Miljöfrågor står högt prioriterade och målet för Abba är att alla fisk- och skaldjursprodukter vara MSC eller ASC-märkta. 


KRAV
KRAV-certifierad fisk garanterar att fisken är MSC -certifierad. Dessutom ställs miljökrav p åbåten som fångar fisken och även på anläggningarna som bereder fisken. Dessa ska vara KRAV-certifierade vilket innebär tuffare miljökrav än normalt ska uppfyllas.

ASC (Aquaculture Stewardship Council)
ASC är en hållbarhetsmärkning för odlade fiskar och skaldjur som garanterar en ansvarsfull odling av fisk. Till och med i Sverige kan vi nu odla, och köpa, tropiska fiskar och skaldjur.

Gör dig själv och havet en tjänst!
Köp fisk från ett varumärke som du vet strävar efter ett miljövänligt och hållbart fiske. Välj alltid MCS-, KRAV- eller ASC-märkta produkter. Släng inte skräp i havet eller på stranden, källsortera och kasta gammal målarfärg på sopstation. Då gör du både dig själv, havet och framtiden en tjänst!

Lax & torsk är gott - men den här fisken borde du äta mer av!
Tycker du det är svårt att laga fisk? Här är smarta tips & trix hur du lyckas med firren!
Läs också:  Därför bör du äta fisk 3 gånger i veckan.

Abba tipsar: Testa något nytt med sill

Abba sillskapsmat
abba björnbärssill
Abba Klassisk matjes NY
Artikel

Sill, strömming, matjes & ansjovis. Vad är vad?

Sill ligger svenskarna varmt om hjärtat, inte minst kring högtider. Det finns olika...