Janssons frestelse i portionsformar är perfekt att göra när ni inte blir så många, är enkelt att förbereda och går lite snabbare än klassisk jansson i stor form.
På matspar.se kan du prisjämföra receptets totalpris och enkelt klicka hem samtliga ingredienser.
Läs mer
Ingredienser
1 gul lök
4-5 mjöliga potatisar
55 g Grebbestads ansjovis
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
ströbröd
smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva löken tunt. Stek mjuk i en stekpanna tillsammans med lite smör..
Skala och skär potatisen i fina strimlor. Har du en mandolin går det snabbt och smidigt och du först hyvlar potatisen på mandolinen (3 mm) och sedan skär i stavar.
Hacka upp ansjovisen grovt. Spara spadet.
Blanda potatis, lök och ansjovis och fördela sedan i 4 portionsformar.
Koka upp grädde och mjölk. Smaka upp gräddmjölken med ansjovisspadet och häll sedan i formarna. Se till så att gräddmjölken inte går högre upp än potatisen i formarna.
Strö över ströbröd och avsluta med en skiva smör.
Ställ in formarna i ugnen och grädda i ca 45 minuter.