Janssons frestelse i miniformat

Foto: Köket.se
Janssons frestelse i miniformat
7 ingredienser
60 min
Janssons frestelse i portionsformar är perfekt att göra när ni inte blir så många, är enkelt att förbereda och går lite snabbare än klassisk jansson i stor form.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 4-5 mjöliga potatisar
- 55 g Grebbestads ansjovis
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl mjölk
- ströbröd
- smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och skiva löken tunt. Stek mjuk i en stekpanna tillsammans med lite smör..
- Skala och skär potatisen i fina strimlor. Har du en mandolin går det snabbt och smidigt och du först hyvlar potatisen på mandolinen (3 mm) och sedan skär i stavar.
- Hacka upp ansjovisen grovt. Spara spadet.
- Blanda potatis, lök och ansjovis och fördela sedan i 4 portionsformar.
- Koka upp grädde och mjölk. Smaka upp gräddmjölken med ansjovisspadet och häll sedan i formarna. Se till så att gräddmjölken inte går högre upp än potatisen i formarna.
- Strö över ströbröd och avsluta med en skiva smör.
- Ställ in formarna i ugnen och grädda i ca 45 minuter.
TIPS!