Janssons frestelse i miniformat

Abba Janssons frestelse i miniformat
Foto: Köket.se

Janssons frestelse i miniformat

7 ingredienser

60 min

Janssons frestelse i portionsformar är perfekt att göra när ni inte blir så många, är enkelt att förbereda och går lite snabbare än klassisk jansson i stor form.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 4-5 mjöliga potatisar
  • 55 g Grebbestads ansjovis
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • ströbröd
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva löken tunt. Stek mjuk i en stekpanna tillsammans med lite smör..
  3. Skala och skär potatisen i fina strimlor. Har du en mandolin går det snabbt och smidigt och du först hyvlar potatisen på mandolinen (3 mm) och sedan skär i stavar.
  4. Hacka upp ansjovisen grovt. Spara spadet.
  5. Blanda potatis, lök och ansjovis och fördela sedan i 4 portionsformar.
  6. Koka upp grädde och mjölk. Smaka upp gräddmjölken med ansjovisspadet och häll sedan i formarna. Se till så att gräddmjölken inte går högre upp än potatisen i formarna.
  7. Strö över ströbröd och avsluta med en skiva smör.
  8. Ställ in formarna i ugnen och grädda i ca 45 minuter.
TIPS!
Fler tips!
Abba Enkel och snabb skärgårdssill 2021

Fler tips!

Här hittar du fler tips och goda recept från Abba!

Läs mer