13 oväntade sätt att använda rabarber i mat

Rabarberpaj i all ära, men har du testat att använda rabarber i glaze, salsa eller i helgens martini? Kolla in våra recepttips!

Visste du att rabarber tillhör grönsakssläktet? Kanske är det därför inte så konstigt att den passar i så mycket mer än i smulpajer och söta kompotter.  Tänk nytt och prova rabarbern...

1. Ihop med bubblor >>

Blanda mousserande vin med en vaniljsmakande rabarberkompott och du har försommarens godaste drink serverad.

2. I en salsa till lax >>

Sväng ihop världens enklaste salsa av rabarber och salladslök. Funkar utmärkt att servera till grillad lax.

3. I glaze till fläskkött >>

Passa på att göra dubbel sats av den här chili- och ingefärskryddade glazen när du ändå är igång. Servera som tillbehör eller pensla på i slutet av grillningen för att ge köttet den där perfekta sötkrispiga ytan.

4. Tunt hyvlad i en sallad >>

Hyvla späda rabarberstjälkar tunt, blanda med syrligt äpple och örter och du har en krispig och riktigt vacker sallad att servera till den här ugnsbakade rödingen med smörsås.
Utvalt från Kökets butik

Tips! Skiva tunt och snyggt på mandolin

Kolla in kockarnas favoritverktyg! Mandolinen strimlar och skivar som en matberedare men ryms i minsta kökslådan.

5. Som picklad till grillat >>

Mandelmanns recept på hur du picklar rabarber i en 1-2-3 lag. Den sötsyrliga rabarbern blir toppen att servera till grillat.

6. Att smaksätta sillen med >>

Låt de syrliga stjälkarna sätta smak på på den här klara sillinläggningen med örter.

7. I en marmelad à la Ernst >>

Ta ut svängarna och gör som Ernst Kirschsteiger och sätt smak på rabarbermarmeladen med valnötter och timjan. Lika gott på frukostmackan som till ostbrickan.

8. Till en annorlunda ketchup >>

Koka egen ketchup, men byt tomaterna mot rabarber. Blir oväntat gott och är faktiskt löjligt enkelt att göra.

9. I en läskande lemonad >>

Sväng ihop en läskande och ingefärsspetsad rabarberlemonad. Servera isande kall under varma sommardagar.

10. I kycklingmarinaden >>

Marinerad helgrillad kyckling är riktigt gott och väldigt enkelt att göra hemma. Med en marinad på rabarber och rosmarin får den en ljuvlig och somrig smak.

11. I sommarens potatissallad >>

Sommarens härligaste sallad med smaker från hela trädgården - pressgurka, svartvinbärsblad, rabarber, färskpotatis och sockerärtor.

12. Oväntat god BBQ-sås >>

En överraskande grillsås för lakrits- och rabarberälskaren! En perfekt kombination av sött, syrligt och salt som kommer förvåna gästerna. Använd som BBQ-sås eller glaze till grillningen.

13. Som krydda i helgdrinken >>

Skaka ihop en läcker rabarber- och jordgubbsmartini i väntan på att grillen ska bli redo!

Fler grilltips!