Torsk med rabarber beurre blanc

koket.se
Torsk med rabarber beurre blanc
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Torsk med rabarber beurre blanc

18 ingredienser

1 h

Torsk med rabarber beurre blanc och blomsterkrasse är en spännande och välsmakande rätt som känns riktigt somrig.

Ingredienser

portioner
  • 440 g torsk, rimmad (4 bitar)

Rabarber beurre blanc

  • 1 schalottenlök
  • 150 ml vitt vin
  • 10 g vitvinsvinäger
  • 300 ml grädde
  • 75 g rabarberjuice, rå
  • salt
  • 100 g smör, tempererat

Saltad rabarber

  • 2 stjälkar rabarber
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk salt

Krasseolja

  • 100 g spenat
  • 1 ask blomsterkrasse
  • 1 ask krasse
  • 200 g olja
  • ca 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Rabarber beurre blanc
    Hacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern. Reducera till hälften. Sila sedan bort löken.
  2. Reducera ner grädden till 200 ml.
  3. Koka upp vinreduktionen. Addera grädden och smaka upp med rabarberjuice och salt. Avsluta med att klicka i smör och vispa samtidigt.
  4. Saltad rabarber
    Skala rabarbern men spara skalet!
  5. Koka upp ättika, socker, vatten och salt.
  6. Skiva eller tärna rabarbern (beroende på storleken) och lägg i den ljumna lagen. Låt svalna.
  7. Krasseolja
    Mixa ingredienserna i en kannmixer tills oljan mäter 70 grader. Det tar flera minuter. Sila av oljan.
  8. Servering
    Stek torsken i smör på medelhög värme tills den når en innertemperatur på 42 grader.
  9. Slå varm sås över torsken och droppa i några droppar krasseolja.
  10. Lägg i några bitar raberber och toppa med blomsterkrasse.