Ostron - så gör du

Ostron med citron och peppar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Hur äter man ostron? Med vår ostronskola lär du dig snabbt hur du fixar ostronen till festen. Vi lovar, det är enklare än du tror!

Ostron är lyxigt och väldigt enkelt att förbereda. Särskilt om man serverar dem så som ostronälskare förespråkar: råa med endast några droppar citron, tabasco eller en vinägrett till.Det går även utmärkt att tillaga ostron genom att ångkoka, grilla eller ugnsgratinera dem.

Kontrollera ostronen
När man använder färska ostron är det viktigt att de lever innan man äter eller tillagar dem. Om du upptäcker att något ostron är lite öppet ska det sluta sig om du klämmer på det eller försiktigt petar in en kniv. Om inte, släng direkt!

Öppna ostron
Ostron har väldigt hårda skal som också kan vara rätt vassa, så det gäller att vara stadig på handen. Placera ostronet med den platta sidan upp i ena handflatan. För in en vass kniv i springan (det går bra med en vanlig bordskniv) och leta efter muskeln som håller ihop skalet. Skär av muskeln och bänd sedan upp ostronet. Lägg det på en bädd av is så att det håller sig fräscht till servering. Färska ostron kan förvaras i kylskåp upp till 3 dagar.

Testa gärna några av våra ostronrecept!

Ostronfavoriter