Ostron med vattenmelongranité

Ostron med vattenmelongranité
Foto: Roland Persson

Ostron med vattenmelongranité

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

13 ingredienser

Ostron och granité - som kan liknas vid en issörja - är en lyxig förrätt som smakar utsökt till ett glas champagne eller mousserande vitt vin. Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 20-30 ostron, skrubbade och tvättade (svenska)

Rödvinsvinägrett

  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk röd paprika, hackad
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 krm salt

Vattenmelongranité

  • ca 750 g vattenmelon
  • 2 msk rörsocker
  • 1 limefrukt, saften [ca 2 msk]
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 msk salt
  • röd tång till garnering

Gör så här

Håll skärmen tänd

Vinägrett

  1. Vispa ihop rödvinsvinägretten.

Granité

  1. Skär bort skalet på vattenmelonen och kärna ur fruktköttet.
  2. Mixa det till cirka 4 dl puré.
  3. Smält råsocker i en kastrull och tillsätt limesaft.
  4. Dra bort från plattan och rör ner melonpuré, ingefära och salt.
  5. Häll upp blandningen i en rostfri bunke och låt stå i frysen i minst 5 timmar.
  6. Vispa granitén varje timme.
  7. Ta fram granitén inför serveringen och låt den stå i 5 minuter.
  8. Vispa den försiktigt med elvisp så att den blir fluffig.
  9. Ställ tillbaka i frysen.
  10. Vid servering Öppna ostronen.
  11. Lägg dem på en isbädd och droppa i lite rödvinsvinägrett.
  12. Toppa med granitén och garnera eventuellt med röd tång (tosaka nori aka).