Ostron från Grebbestad
Ostron från Grebbestad
30 ingredienser
1 h + tid att dra
Frida Ronge inleder sin middag i Kockarnas Kamp med härliga råvaror från Norden som kombineras med asiatiska smaker. Precis som hennes kokkonst i stort. Först ut: Ostron från Grebbestad med Kewpie majonnäs
Ingredienser
Kewpie majonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk dashimoto pulver
- 3 tsk risvinäger
- 0,5 tsk dijonsenap
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk mirin
- 1 tsk citronsaft
- 5 droppar tabasco
- 0,5 krm salt
- vatten
Friterade ostron
- 12 ostron (ostrea edulis)
- 2-3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl pankoströbröd (eller annat ströbröd)
- 2 msk sjögräs, torkad (tex rörhinna, sockertång, havssallad eller aonori)
- 2 msk sesamfrön
- 5 dl frityrolja
- 1 citronskal
- 20 g gräslök, finskuren
- salt
Råa Crassostrea Gigas med yuxu ponzu och gurka
- 12 ostron (Crassostrea gigas)
- 1 dl gurka, finskuren
- 1 dl yuzu ponzu (se ingredienser nedan)
- 4 msk rostade sesamfrön
Yuzu ponzu
- 0,5 dl soja
- 3 msk sake
- 3 msk mirin
- 10 cm alger (kombualg)
- 10 g färsk ingefära, skalad och skivad
- 20 g bonitoflakes
- 0,5 dl yuzujuice
Gör så här
Kewpie majonnäs
- Blanda äggula, dashi moto pulver, risvinäger och senap i en skål.
- Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Tillsätt mirin, citronsaft, tabasco, salt och lite vatten till önskad konsistens.
Friterade ostron
- Blanda panko, torkat sjögräs och sesamfrön.
- Öppna ostronen och ta ut ostronet ur skalet och lägg dem i en bunke, tvätta ostronskalen och spara dem till servering.
- Vispa ihop äggen, lägg upp mjöl och panko blandningen separat för panering.
- Vänd ostronen först i mjöl sen i ägg och sist i panko.
- Värm upp oljan i en kastrull till ca 180 C.
- Fritera ostronen försiktigt tills dem blir gyllenbruna och ta upp dem med en hålslev och lägg ostronen på papper eller galler, salta försiktigt.
- För servering, lägg tillbaka ostronen i skalen och servera med Kewpie majonnäs, toppa gärna majonnäsen med citronzest och finskuren gräslök.
Råa Crassostrea Gigas
- Öppna ostronen
- Lägg på finskuren gurka och rostade sesamfrön
- Toppa med några droppar yuzu ponzu i varje ostron.
Yuzu ponzu
- Häll soja, sake, mirin, kombualg och ingefära i en kastrull och värm upp, det ska inte koka.
- Lägg i boniton och dra av från värmen
- Häll i yuzu saften.
- Låt stå och dra över natten, sila sedan av och servera med ostronen.