Ostron från Grebbestad

Ostron från Grebbestad
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Ostron från Grebbestad

30 ingredienser

1 h + tid att dra

Frida Ronge inleder sin middag i Kockarnas Kamp med härliga råvaror från Norden som kombineras med asiatiska smaker. Precis som hennes kokkonst i stort. Först ut: Ostron från Grebbestad med Kewpie majonnäs

Ingredienser

Kewpie majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dashimoto pulver
  • 3 tsk risvinäger
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk citronsaft
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 krm salt
  • vatten

Friterade ostron

  • 12 ostron (ostrea edulis)
  • 2-3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd (eller annat ströbröd)
  • 2 msk sjögräs, torkad (tex rörhinna, sockertång, havssallad eller aonori)
  • 2 msk sesamfrön
  • 5 dl frityrolja
  • 1 citronskal
  • 20 g gräslök, finskuren
  • salt

Råa Crassostrea Gigas med yuxu ponzu och gurka

  • 12 ostron (Crassostrea gigas)
  • 1 dl gurka, finskuren
  • 1 dl yuzu ponzu (se ingredienser nedan)
  • 4 msk rostade sesamfrön

Yuzu ponzu

  • 0,5 dl soja
  • 3 msk sake
  • 3 msk mirin
  • 10 cm alger (kombualg)
  • 10 g färsk ingefära, skalad och skivad
  • 20 g bonitoflakes
  • 0,5 dl yuzujuice

Gör så här

Kewpie majonnäs

  1. Blanda äggula, dashi moto pulver, risvinäger och senap i en skål.
  2. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Tillsätt mirin, citronsaft, tabasco, salt och lite vatten till önskad konsistens.

Friterade ostron

  1. Blanda panko, torkat sjögräs och sesamfrön.
  2. Öppna ostronen och ta ut ostronet ur skalet och lägg dem i en bunke, tvätta ostronskalen och spara dem till servering.
  3. Vispa ihop äggen, lägg upp mjöl och panko blandningen separat för panering.
  4. Vänd ostronen först i mjöl sen i ägg och sist i panko.
  5. Värm upp oljan i en kastrull till ca 180 C.
  6. Fritera ostronen försiktigt tills dem blir gyllenbruna och ta upp dem med en hålslev och lägg ostronen på papper eller galler, salta försiktigt.
  7. För servering, lägg tillbaka ostronen i skalen och servera med Kewpie majonnäs, toppa gärna majonnäsen med citronzest och finskuren gräslök.

Råa Crassostrea Gigas

  1. Öppna ostronen
  2. Lägg på finskuren gurka och rostade sesamfrön
  3. Toppa med några droppar yuzu ponzu i varje ostron.

Yuzu ponzu

  1. Häll soja, sake, mirin, kombualg och ingefära i en kastrull och värm upp, det ska inte koka.
  2. Lägg i boniton och dra av från värmen
  3. Häll i yuzu saften.
  4. Låt stå och dra över natten, sila sedan av och servera med ostronen.