Myllymäkis toast skagen

Nyår med Tommy Myllymäki

Vi fick en pratstund med mästerkocken Tommy Myllymäki och passade på att fråga honom om hans bästa tips inför nyår. Hur minskar man stressen, vilka redskap klarar han sig inte utan och vad utgör egentligen den bästa fördrinken på nyårsafton? Ta del av Tommys bästa tips och tricks här!

Är du helst gäst eller värd på nyår?
Om jag har inspiration är jag gärna värd, jag älskar att bjuda in till festliga tillställningar. Men jag älskar också att vara bortbjuden och bara komma dit och slappna av.

Har du några nyårstraditioner?
Jag har faktiskt inga speciella traditioner, att jag är på en speciell plats varje nyår eller så. Men jag tycker att nyårsafton är en dag man spenderar med familj och vänner kring riktigt god mat. Det är nyår för mig.

Hur ser din ultimata nyårsmeny ut?
Jag älskar att maxa nyårsmenyn, det är en dag för firande. Jag tycker man ska satsa på riktigt bra råvaror - ett riktigt gott kött, hummer eller ostron, färsk tryffel om man kan få tag på det, champagne, goda viner! Nyårsafton är till för att lyxa till det på!
Pepparstek
Recept på Tommys oxfilé med pepparsås.

Vad serverar du som fördrink på nyår?
Champagne! Ett bra tips är att om man har bjudit in till nyårsmiddag och alla kanske inte känner varandra - ställ till med en lång fördrink med massor av tilltugg och mängder av champagne. Det lättar upp stämningen och då hinner folk bekanta sig med varandra ordentligt innan själva middagen.

Tips på försnacks?
Små kanapéer med löjrom och citronkräm, små krustader med skagenröra eller varför inte ostron? Så trevligt!

Myllymäkis toast skagen
Recept på Tommys bästa toast skagen.

Vilka redskap klarar du dig inte utan när du ska laga nyårsmiddag?
Nej men en finmaskig sil måste man ha! Jag älskar ju sås och ska man göra en riktigt bra sås som har en annan typ av munkänsla då måste man sila den i en finmaskig sil.

Vilket är ditt bästa tips för att minska stressen i köket på nyårsafton?
Tänk: mat man kan förbereda på ett bra sätt. Jag tycker man ska förbereda så mycket man kan innan man ens bytt om till finkläderna, så man slipper stekos och stänk. Du kan tex bryna en oxfilé flera timmar innan den ska in i ugnen precis innan servering. Jag försöker förbereda alla moment som skapar oreda så tidigt som möjligt. Sedan tycker jag det är trevligt att göra lite på plats när gästerna är där, det sista finliret!

Gratinerat ostron och ostron mignonette
Recept på gratinerade ostron à la Tommy.

Har du någon nyårsafton du minns lite extra?
Ja men under millennieskiftet så jobbade jag på Gondolen och såg Europe köra The final countdown på skeppsbron - svårslaget.

Tips på förrätter från Tommy

POPULÄRT
Hummer med morotssås
Tommy Myllymäki 2024 KM
Betyg: 4.8 av 5 (13 röster)

Hummer med morotssås

Tommy Myllymäki
30 m
POPULÄRT
Lax med brynt sojasmör och krispig broccoli
Tommy Myllymäki 2024 KM

Tips på huvudrätter från Tommy

Perfekt entrecote
Tommy Myllymäki 2024 KM
Betyg: 3.4 av 5 (65 röster)

Perfekt entrecote

Tommy Myllymäki

Tips på desserter från Tommy