Lax med brynt sojasmör och krispig broccoli

POPULÄRT
koket.se
Lax med brynt sojasmör och krispig broccoli
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Lax med brynt sojasmör och krispig broccoli

11 ingredienser

30 min

En perfekt förrätt till helgens middag. Eller bjud med ris till och du har en lyxig mitt i veckan-middag.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax, av god kvalitet
  • 5 cm färsk ingefära
  • 0,5 chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 100 g smör, att bryna
  • 2 limefrukter, finrivet skal och saft
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 400 g broccoli, i tunna buketter
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär laxen i 0,5 cm tunna skivor.
  3. Skala och finhacka ingefära. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv vitlöken fint.
  4. Bryn smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt ingefära, chili, vitlök, limeskal, limesaft, soja och sesamolja. Vispa runt och låt stå.
  5. Ställ in ett stort ugnssäkert fat i ugnen så att fatet blir varmt.
  6. Skär broccolin i tunna buketter. Koka dem hastigt i saltat vatten. Häll av.
  7. Ta ut fatet ur ugnen och lägg på laxen. Värm på smöret hastigt och skeda över hälften av det över laxen.
  8. Toppa med salladslök. Lägg på broccoli och skeda över resterande smör. Toppa med koriander och servera genast.