Anka med plommon, lök och butternutpumpa

POPULÄRT
Anka med plommon, lök och butternutpumpa
Foto: Charlie Drevstam
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Anka med plommon, lök och butternutpumpa

21 ingredienser

Stekt ankbröst som serveras med pumpapuré, plommon och lökssås. Tänk på att blötlägga katrinplommonen minst 4 h innan du börjar med maten.

Recept ur kokboken Kött, vilt & fågel av Tommy Myllymäki, foto Charlie Drevstam

Ingredienser

portioner
  • 600 g ankbröst
  • matolja, till stekning
  • salt
  • malen svartpeppar

Anka, plommon och löksås

  • 50 g anka, putsbitar av
  • 2 dl vatten
  • 1 dl PX-sherry
  • 100 g katrinplommon
  • 12 steklökar, skalade
  • 50 g smör
  • 4 kvistar timjan
  • 2 dl kalvfond (reducerad)
  • 2 msk sherryvinäger
  • matolja, till stekning
  • salt
  • malen svartpeppar

Pumpapuré

  • 400 g butternutpumpa, skalad och i 2 x 2 cm stora bitar
  • 1 vaniljstång, delad och utskrapad
  • 100 g smör
  • 1 dl vatten
  • salt

Gör så här

Ankbröst

  1. Putsa ankan och snitta skinnet/svålen med en supervass kniv i raka linjer med cirka 1 cm mellanrum. Krydda med salt runt omkring.
  2. Värm en skvätt olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek ankbröstet med skinnet neråt tills det är superkrispigt. Vänd och bryn hastigt köttsidan. Krydda med svartpeppar runtom och stek färdig i ugn på 125 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Låt vila 15 minuter innan du skivar ankan.

Anka, plommon och löksås

  1. Koka upp vatten och sherry och häll över plommonen. Låt stå och svälla minst 4 timmar och gärna över natten.
  2. Stek löken i en stekpanna med 50 g smör och timjan på låg värme tills den fått fin färg och blivit mjuk. Tillsätt plommonen och värm lätt. Glasera lök och plommon med spadet som plommonen legat i precis före servering, krydda med salt och peppar.
  3. Koka upp fond, anka och vinäger. Låt koka 5 minuter. Sila av putsbitarna från ankan och smaka av såsen med mer vinäger samt spadet från plommonen. Såsen ska vara mer syrlig än söt.

Pumpapuré

  1. Koka pumpan i en kastrull med lock tillsammans med vaniljstång, 50 g smör och vatten. Ta
  2. av locket och låt koka torrt när pumpan är mjuk. Lyft ur vaniljstången, mixa pumpan med 50 g smör och smaka av med salt.