Anka med plommon, lök och butternutpumpa
Anka med plommon, lök och butternutpumpa
21 ingredienser
Stekt ankbröst som serveras med pumpapuré, plommon och lökssås. Tänk på att blötlägga katrinplommonen minst 4 h innan du börjar med maten.
Recept ur kokboken Kött, vilt & fågel av Tommy Myllymäki, foto Charlie Drevstam
Ingredienser
- 600 g ankbröst
- matolja, till stekning
- salt
- malen svartpeppar
Anka, plommon och löksås
- 50 g anka, putsbitar av
- 2 dl vatten
- 1 dl PX-sherry
- 100 g katrinplommon
- 12 steklökar, skalade
- 50 g smör
- 4 kvistar timjan
- 2 dl kalvfond (reducerad)
- 2 msk sherryvinäger
- matolja, till stekning
- salt
- malen svartpeppar
Pumpapuré
- 400 g butternutpumpa, skalad och i 2 x 2 cm stora bitar
- 1 vaniljstång, delad och utskrapad
- 100 g smör
- 1 dl vatten
- salt
Gör så här
Ankbröst
- Putsa ankan och snitta skinnet/svålen med en supervass kniv i raka linjer med cirka 1 cm mellanrum. Krydda med salt runt omkring.
- Värm en skvätt olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek ankbröstet med skinnet neråt tills det är superkrispigt. Vänd och bryn hastigt köttsidan. Krydda med svartpeppar runtom och stek färdig i ugn på 125 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Låt vila 15 minuter innan du skivar ankan.
Anka, plommon och löksås
- Koka upp vatten och sherry och häll över plommonen. Låt stå och svälla minst 4 timmar och gärna över natten.
- Stek löken i en stekpanna med 50 g smör och timjan på låg värme tills den fått fin färg och blivit mjuk. Tillsätt plommonen och värm lätt. Glasera lök och plommon med spadet som plommonen legat i precis före servering, krydda med salt och peppar.
- Koka upp fond, anka och vinäger. Låt koka 5 minuter. Sila av putsbitarna från ankan och smaka av såsen med mer vinäger samt spadet från plommonen. Såsen ska vara mer syrlig än söt.
Pumpapuré
- Koka pumpan i en kastrull med lock tillsammans med vaniljstång, 50 g smör och vatten. Ta
- av locket och låt koka torrt när pumpan är mjuk. Lyft ur vaniljstången, mixa pumpan med 50 g smör och smaka av med salt.