Presenteras av Kökets kurser

Så gör du hemgjord majonnäs – Tommy tipsar!

Hemgjord majonnas _Tommys 5 tips_radda-majonnasen_toppbild

Här delar Tommy med sig av sina bästa och superenkla tips hur du gör hemmagjord majonnäs på 2 minuter!

Otroligt enkelt och så mycket godare än burkmajonnäsen du köper i butik. Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig fler hemliga kockknep som gör det enkelt att bli en mästare i köket inför påsk.

1. Krämig majonnäs på 4 huvudingredienser

Grundprincipen i majonnäs är enkel: du använder både ägg och senap som innehåller lecitin och adderar olja och vätska. Det är lecitinet i ägg och senap som hjälper till att binda en emulsion, dvs blandningen blir tjock och krämig.

Hela receptet på Tommys majonnäs hittar du i lektion 4 i onlinekursen >> 

2. Undvik sprucken majonnäs

Använd alltid rumsvarma ingredienser till majonnäsen. Då har lecitinet en bättre förmåga att binda fettet från oljan än om alla ingredienser är kalla. Om de är kylskåpskalla måste du vara försiktig i början så majonnäsen inte spricker.

3. Rädda sprucken majonnäs

Skulle majonnäsen trots allt spricka kan du enkelt rädda den! Vispa försiktigt, och med små rörelser, ned en klick senap och någon matsked vatten i kanten av bunken. Sakta men säkert kommer majonnäsen gå ihop och du kan öka rörelserna och rädda hela majonnäsen.

Köp Tommys online kurs för att se exakt steg för steg hur du räddar majonnäsen >>

 

4. Tjock majonnäs för bästa resultat

Gör majonnäsen tjock redan från början. Den håller i kylskåpet flera veckor. Det är mycket lättare att sedan spä ut den än tvärtom.

Majonnäsen ska nästan gå att skiva när den är färdig. Det är mycket lättare att spä den med vätska för att få den lösare än att slå i mera fett för att få den tjockare.

-Tommy Myllymäki

5. Variera smaken på majonnäsen i efterhand

Använd en ljus och neutral olja samt vinäger till majonnäsen så kan du använda den till flera olika rätter och smaksätta den i efterhand.

​Vill du ta del av fler recept och kockknep kan du läsa mer och köpa Tommy Myllymäkis såskurs här >>

Tommy Myllymäki tipsar

Fler av Tommy Myllymäkis recept

Fler tips!

  • Krämig kycklinggratäng med pasta och ajvarsås

    Pastagratäng - billigt och gott!

    Att laga pastagratäng är både billigt och enkelt. Här hittar du våra bästa recept.
  • Spicy tofu med nudelsallad

    Ät smart med Zeina

    Vi följer med Zeina Mourtada in i köket och lagar smart mat – alltså mat som är god, hälsosam och så enkel att alla kan laga den.
  • Ugnsbakad torsk med färskoströra och couscous

    24 snabba middagstips

    Här har vi samlat 24 enkla vardagsräddare. Snabbt, enkelt och gott ska det vara!
  • Linssoppa med kokosmjölk, tomat och halloumitärningar

    Värmande vardagssoppor på 30 minuter

    Soppa är den perfekta go to-rätten när du har ont om tid - värmande och gott!
  • Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli

    12 populära recept med torsk

    Testa något av våra mest populära recept på torsk.
  • Sötpotatisgratäng med sallad på betor

    Rätt med rester

    Blir det alltid kvar mat i kastrullen efter kvällens middag? Här har vi samlat rätter som du kan fylla ut med det du har hemma.
  • Quinoasallad med råa betor, groddar, frön, fetaost och avokadodressing

    Nystart

    Ladda med nya vanor och nya smaker! Här får du bästa recepten och genvägarna till en sundare, godare och lite grönare vardag.