Hemgjord majonnas _Tommys 5 tips_radda-majonnasen_toppbild

Så gör du hemgjord majonnäs – Tommy tipsar!

Här delar Tommy med sig av sina bästa och superenkla tips hur du gör hemmagjord majonnäs på 2 minuter! Otroligt enkelt och så mycket godare än burkmajonnäsen du köper i butik.

Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig fler hemliga kockknep som gör det enkelt att bli en mästare i köket.

1. Krämig majonnäs på 4 huvudingredienser

Grundprincipen i majonnäs är enkel: du använder både ägg och senap som innehåller lecitin och adderar olja och vätska. Det är lecitinet i ägg och senap som hjälper till att binda en emulsion, dvs blandningen blir tjock och krämig.

Hela receptet på Tommys majonnäs hittar du i lektion 4 i onlinekursen 

2. Undvik sprucken majonnäs

Använd alltid rumsvarma ingredienser till majonnäsen. Då har lecitinet en bättre förmåga att binda fettet från oljan än om alla ingredienser är kalla. Om de är kylskåpskalla måste du vara försiktig i början så majonnäsen inte spricker.

3. Rädda sprucken majonnäs

Skulle majonnäsen trots allt spricka kan du enkelt rädda den! Vispa försiktigt, och med små rörelser, ned en klick senap och någon matsked vatten i kanten av bunken. Sakta men säkert kommer majonnäsen gå ihop och du kan öka rörelserna och rädda hela majonnäsen.

Köp Tommys online kurs för att se exakt steg för steg hur du räddar majonnäsen

 

4. Tjock majonnäs för bästa resultat

Gör majonnäsen tjock redan från början. Den håller i kylskåpet flera veckor. Det är mycket lättare att sedan spä ut den än tvärtom.

Majonnäsen ska nästan gå att skiva när den är färdig. Det är mycket lättare att spä den med vätska för att få den lösare än att slå i mera fett för att få den tjockare.

-Tommy Myllymäki

5. Variera smaken på majonnäsen i efterhand

Använd en ljus och neutral olja samt vinäger till majonnäsen så kan du använda den till flera olika rätter och smaksätta den i efterhand.

Vill du ta del av fler recept och kockknep kan du läsa mer och köpa Tommy Myllymäkis såskurs här

Fler av Tommy Myllymäkis recept