Stroganoff och Flygande Jacob - varför heter rätterna sina namn?
Janssons frestelse - döpt efter en film
Under mitten av 1900-talet kallade en societetsdam i Stockholm sin ansjovisgratäng ”Janssons frestelse” efter en film med samma namn. Gratängen serverades på en av hennes bjudningar och namnet spred sig därefter. Till Kökets bästa recept på Janssons!
Biff Rydberg - hyllning till en rik grosshandlare
Rätten sägs ha skapats 1860 av en fransk hotelldirektör till ära av den rika grosshandlare vid namn Abraham Rydberg.
Wallenbergare - en hyllning till en Wallenberg - från en Wallenberg
Kalvfilé Oscar - hyllning till kung Oscar II
Rätten skapades 1897 på Operakällaren i Stockholm som en hyllning till kung Oscar II som firade 25-årsjubileum som regent då.
Pizza Calzone: Pizza ”Strumpa”
Calzone betyder "strumpa" på italienska. Så beställer du en ”pizza calzone” skulle du kunna få en strumpa på pizzan, vem vet! Italienarna kallar pizzan "strumpa" då fyllningen är inuti degen som blir en form av strumpa. Hmmm....
Flygande Jacob: döpt av en flygande radhusgranne
Pölsa: ”Uppsvällt lungmos”
Ojdå, där tog aptiten kanske slut? Förr lagades pölsa på resterna från slakten, vilket innefattade just lungor, hjärta och andra inälvor. Men idag består ofta recepten till större del av kött och mindre mängd inälvor, så avskräcks inte av maträttens betydelse!
Stroganoff: uppkallad efter tandlös greve
Korv: ”böjd stump”
Ordet korv är ett gammalt nordiskt ord som både betyder "stump" och "böjd". Så när du ber om korv önskar du att få en ”böjd stump”.
Taco: vad sägs om ”kloss”-fredag?
Taco kommer från spanskan och betyder "bunt" eller "kloss". Så när det är dags för tacofredag säger vi egentligen ”kloss-fredag”
Semla: ”Fint siktat vetemjöl” till fikat någon?
Ordet semla kommer från det latinska ordet "simila" och betyder just ”fint siktat mjöl”.
Fattiga riddare: enkelt innehåll med en skimrande yta
Skomakarlåda: en skosula med piggar
Till Tommy Myllymäkis skomakarlåda!















